Навантаження на ферми та визначення вузлових сил

На ферми діють навантаження, характер та інтенсивність яких залежить в основному від призначення та умов експлуатації конструкції. Кроквяні ферми сприймають постійні навантаження від власної маси конструктивних елементів, які вони підтримують, тривалі навантаження від технологічного обладнання, а також короткочасні – снігу, вітру, підвісного транспорту. Навантаження від вітру враховують при похилих покрівлях, ухил яких перевищує 300. Якщо ухил верхнього пояса ферми перевищує 5%, то навантаження від маси покрівлі необхідно звести до навантаження на 1 м2 горизонтальної поверхні

,

де – характеристичне навантаження на 1 м2 похилої поверхні; – кут нахилу верхнього пояса до горизонталі.

Більшість із діючих на кроквяні ферми навантажень є, як правило, рівномірно розподіленими, або такими, що зводяться до них. Тому дуже зручно спочатку обчислити значення навантажень на 1 м2 вантажної площі, а потім перейти до зосереджених вузлових сил.

При рівних панелях верхнього пояса вантажна площа для середніх вузлів ; для крайніх вузлів , де – довжина панелі верхнього пояса; – відстань між фермами (крок ферм).

Зосереджені сили в вузлах ферми обчислюють за формулами

,

де – крок ферм; – довжина панелі пояса ферми, до якого прикладене навантаження; – характеристичні навантаження на 1 м2 горизонтальної проекції покриття; – коефіцієнт надійності за розрахунковим граничним навантаженням.

Рис. 8.22. Визначення вузлових сил на ферму: 1 – верхній пояс;

2 – вантажна площа проміжного вузла; 3 – вантажна площа

крайнього вузла

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 937;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.