Поширення боліт.

Загальна площа боліт на планеті становить більше3.5 млн. км².

Болота зустрічаються на всіх широтах, але поширені вони дуже нерівномірно. Максимального розвитку болотні масиви досягають у Північній півкулі, особливо у рівнинних районах, які розташовані над багаторічно мерзлими ґрунтами (тундра і тайга) і займають площу близько 350 млн. га (1га – 10 000м²). Велика кількість заболочених територій є також у центральній частині Південної Америки (сельва Бразилії).

Найбільше боліт на території Росії, де вони займають, за різними даними від 9 до 12% її площі (приблизно 2 млн. км²). Це головним чином північна частина Західного Сибіру (50-70% території), зона тундри (50%) та північ європейської частини країни - Карелія, Кольський п-ів (Мончетундра), республіка Комі, Ленінградська, Архангельська та інші області, де болотними масивами покрито близько 40% території. Крупні болотні масиви знаходяться також у центральній частині Росії, в межах Мещерської низовини, природу якої так гарно описав К. Г. Паустовський у своему творі «Мещера».

Унікальною є заболоченість Західно-Сибірської рівнини, де величезні болотні масиви охоплюють територію в1 млн.км². Потужність товщ торф’яних відкладів досягає тут 4-6, а інколи 10 і більше метрів. Це найбільш заболочений регіон планети, оскільки незаболоченими тут лишаються тільки вузькі простори вздовж річок. Наступ боліт на території західного Сибіру носить прогресуючий характер.

У Фінляндії та окремих районах Канади болота займають понад 30% території.

В Україні болотні масиви поширені в Поліссі, у заплавах Дніпра, Прип’яті, Десни та деяких інших річок, а їх площа досягає 1 млн. га (1га – 10 000м²).

Слід пам’ятати, що Полісся і, відповідно, поліські болота представлені не лише на території України, а й у південній частині Білорусі та на заході Росії. Типові ландшафти Поліської низовини перебувають під охороною у Поліському заповіднику.

Варто відзначити також, що в ряді заповідників, зокрема в Астраханському, водно-болотні угіддя мають статус міжнародних.

По окремих природних зонах планети болота розміщені наступним чином:

1) тундра і лісотундра – 70% території (майже 85% боліт планети);

2) тайга – до 30%;

3) зона мішаних лісів – 10% (болота тут приурочені переважно до крайових областей четвертинних материкових зледенінь);

4) лісостеп – 4%(болота тут розміщуються головним чином у долинах річок та живляться річковими водами. Їх називають „плавні”);

5) степ –2% (болота є лише в заплавах річок);

6) напівпустелі і пустелі – болота зустрічаються у заплавах великих річок.

В умовах жаркого клімату формування боліт не відбувається через інтенсивне розкладання рослинних залишків.

Роль боліт у географічні оболонці та їх господарське використання.

При вивченні боліт застосовують стаціонарні і польові (експедиційні) дослідження. В останніх широко застосовуються аерофотозйомка, що дозволяє детально вивчати різні види болотних ландшафтів і спостерігати напрямки стоку.

На спеціальних БОЛОТНИХ СТАНЦІЯХ вивчають: 1) елементи водного балансу боліт; 2) водні властивості торфу; 3) термічний режим боліт; 4) режим рівнів ґрунтових вод, а матеріали цих досліджень використовуються при проектуванні осушувальних систем.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1253;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.