Лавини та умови їх сходу.

ЛАВИНА (від сер.-вік. лат. labina - зсув) (сніговий обвал), маса снігу, що падає або сповзає з крутих схилів гір, подібно до обвалу і захоплює з собою все нові й нові маси снігу. Основними умовами утворення лавин є крутизна схилів понад 15º і потужність снігового покриву більше 0.5м. Швидкість їх руху в середньому становить 20-30 м/с. Падіння лавини супроводжується утворенням повітряної передлавинної хвилі, яка чинить великі руйнування.

Утворення лавин відбувається як у холодну (зимові лавини), так і в теплу (головним чином весною (весняні лавини)) пору року.

Зимові лавини, які мають ще й іншу назву – сухі або пилові, виникають за умови коли свіжий сніг випадає на промерзлу тверду поверхню старого снігу, накопичується на ньому у великій кількості і, долаючи незначну силу зчеплення, починає сповзати вниз по схилу. Першочерговим поштовхом для сповзання може бути порив вітру або навіть струс повітря від пострілу чи сильного окрику. Особливо нестійким є молодий сніг на схилах кут яких становить 45º і більше.

Гігантські маси снігу, зриваючись зі схилів, розпорошуються і часто мчать вниз зі швидкістю урагану (80-100м/с), захопивши з собою каміння, дерева і, навіть, будівлі.

Весняні лавини, які часто називають мокрими або ґрунтовими, виникають коли сніг у значній мірі перероджується і вбирає багато талої води. Рух таких лавин відбувається головним чином шляхом перекочування, а їх швидкість значно нижча ніж зимових. Під час руху вони вбирають нові маси перезволоженого снігу, захоплюють землю, каміння, дерева та ін.

Досить часто сходження весняних лавин відбувається по одних і тих же заглибленнях поверхні, які називають лотками.

На льодовику Федченка (Памір), інколи при сповзанні лавини вночі можна помітити її блакитне або жовтувате свічення, викликане електричними розрядами, які виникають при терті частинок снігу.

Лавини є небезпечними явищами, що несуть загрозу життю людей і завдають великих матеріальних збитків (знищують населені пункти й лісові масиви, засипають русла гірських річок і викликають паводки та ін.). Для боротьби з лавинами споруджують спеціальні дамби, щити та лавинорізи, які відводять їх від будівель. Запобігати виникненню лавин можна шляхом заліснення й терасування схилів.

Багато лавин буває в таких гірських країнах, як Альпи (500-600 за зиму), Кавказ, Памір. Зустрічаються вони і в Карпатах.








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 598;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.