Види підприємницької діяльності будівельної організації.

Визначальні види діяльності – виробнича та збутова.

Виробнича діяльність будівельної організації характеризується особливостями організації і технічного рівня будівельного виробництва, а в кінці – економічною ефективністю.

Збутова діяльність будівельної організації в умовах ринкової економіки характеризується можливістю самостійно розпоряджатися створеною будівельною продукцією, її реалізацією та отриманням максимального прибутку.

 

Товари та послуги розуміються тут у широкому значенні слова: це можуть бути будинки, споруди, житло, будівельні роботи, інформація, інтелектуальний продукт (ідеї, відкриття, патенти тощо), цінні папери та будь-які інші товари. Цей товар підприємець виробляє сам (будівельна організація) або отримує (посередник), потім реалізує.

Виходячи з цього, підприємницьку діяльність можна поділити на виробничу, комерційну та фінансову.

До виробничого підприємництва у будівництві належить діяльність, спрямована на виробництво готової будівельної продукції, проведення робіт і надання послуг виробничого характеру, технічної документації, інформації та інших цінностей, які потім реалізуються споживачам. Результатом виробничо-підприємницької діяльності є виробництво будівельної продукції, яку необхідно реалізувати. Реалізація можлива за допомогою посередників або власними силами.

Комерційне підприємництво характеризується тим, що його зміст складають товарно-грошові відносини, торгово-обмінні операції. Знаючи попередню (прогнозну) оцінку попиту на будівельну продукцію і послуги, підприємець розробляє для себе конкретний план дій (бізнес-план). У ньому визначаються заходи щодо здійснення угоди купівлі-продажу, робляться розрахунки цін по інвестуванню і продажу будівельної продукції, витрат і результатів.

Важливо, щоб заходи були ув'язані за строками і виконавцями. На підставі бізнес-плану доцільно проводити укрупнені балансові оціночні розрахунки, на основі яких підприємець може отримати уявлення про вигідність або збитковість угоди.

Фінансове підприємництво є різновидом комерційного підприємництва, оскільки його об'єкт купівлі-продажу – специфічний товар: гроші, валюта, цінні папери (акції, облігації, ваучери тощо), тобто відбувається продаж одних грошей у прямій і непрямій формі.

Підприємець, який вступив до цього виду бізнесу, починає свою діяльність з аналізу ринку цінних паперів, пошуку та залучення покупців грошей, валюти й цінних паперів (маркетингова діяльність). Водночас він установлює джерело отримання грошей, валюти і цінних паперів.

Ще однією формою фінансового підприємництва є своєрідна емісія цінних паперів, таких як власні акції, облігації, кредитні білети, комерційні цінні папери (грошові зобов'язання, векселі). Цінні папери підприємець продає, розміщує за певних умов і зобов'язань як “фінансовий товар”. Цю форму підприємництва ведуть, як правило, будівельні організації, підприємства, банки, а не окремі підприємці.

Найпоширеніша форма – купівля цінних паперів самим підприємцем. Сутність її у тому, що підприємець купує гроші, валюту, цінні папери за певну суму, а потім продає іншому покупцеві за більшу суму.

Фінансовому підприємництву, як ніякому іншому виду підприємництва, потрібні наявність добре поставленої інформації, забезпечення обчислювальною та організаційною технікою.

При проведенні фінансово-кредитної угоди підприємець надає споживачеві свої гроші, валюту, цінні папери в борг (у кредит), а через певний час отримує більшу суму на певний процент. При цій угоді підприємець повинен особливу увагу приділяти перевірці фінансової самостійності покупця, встановити гаранта, який поручиться за покупця.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 847;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.