КЛАСИФІКАЦІЇ НЕЙРОНІВ

 

Відомо, що нейрони відрізняються один від одного за численними ознаками. Існує безліч класифікацій нейроцитів. Зупинимося на деяких із них.

 

 

Класифікація нейронів за кількістю відростків

Аполярні нейрони – це нервові клітини, в яких відростки відсутні (наприклад, ранні нейробласти).

Уніполярні нейрони – це нейроцити, що мають тільки один єдиний відросток. У нервовій системі хребетних не зустрічаються. В організмі існують псевдоуніполярні нейрони спинномозкових гангліїв, які насправді мають два відростки (центральний та периферійний) (рис. 6.3, кольорова вставка). Під час нейрогенезу від клітини спочатку відходять два відростки, що пізніше зливаються, утворюючи загальний стовбур, який на певній відстані від перикаріону Т-подібно розгалужується на периферійний (умовно дендрит) і центральний (умовно аксон) відростки.

Біполярний нейрон – це нейроцит з одним аксоном та одним галузистим дендритом. В організмі біполярні нейрони представлені чутливими нейронами (це, наприклад, нюхові рецепторні нервові клітини або чутливі нейрони сітківки ока).

Мультиполярні нейрони становлять переважну кількість усіх нейронів ЦНС, які мають багато відростків (один – завжди аксон, останні – галузисті дендрити). Класичним прикладом є мотонейрони передніх рогів спинного мозку (рис. 6.4).

 

 

Класифікація нейронів ЦНС за характером розгалуження дендритів

 

Розрізняють ізодендритичні(з великим радіусом розповсюдження нечисленних і майже негалузистих дендритів); алодендритичні (досить складний рисунок розгалуження дендритів); ідіодендритичні(клітини Пуркіньє мозочка).

 

Класифікація нейронів за хімічною природою
нейромедіатору та типом його рецепторів

 

Існують холінергічні нейрони, нейромедіатором яких є ацетилхолін (наприклад, мотонейрони передніх рогів спинного мозку, які іннервують скелетні м'язові волокна); дофамінергічні нейрони – нейромедіатор дофамін, прикладом цих клітин є нервові клітини чорної субстанції, аркуатне ядро гіпоталамуса; адренергічнінейрони – нейромедіатор норадреналін або адреналін (наприклад, нейрони блакитної плями мозку, постгангліонарні нейрони симпатичного відділу вегетативної нервової системи); серотонінергічні нейрони (нейромедіатор серотонін) розповсюджені в різних відділах головному мозку.

Одним із феноменів нервової системи є нейросекреторні нейрони, що знаходяться в гіпоталамічній ділянці мозку й зібрані в ядра (так називають скупчення нейроцитів головного мозку).

Нейросекреторні нейрони – це філогенетично давні елементи нервової системи, за будовою це звичайні нервові клітини, які здатні синтезувати пептидні чи моноамінові нейрогормони. На відміну від звичайних нейронів, утворений у них секрет вивільнюється не в ділянці синапсу (як медіатор), а в кров або мозкову рідину (як гормон) (тому їх і назвали нейросекреторні). Ці нейрони локалізовані у вищих хребетних у ядрах гіпоталамуса (наприклад: СОЯ – супраоптичне ядро, ПВЯ – паравентрикулярне ядро, АЯ – аркуатне ядро, усього в гіпоталамусі понад 30 ядер). Вони синтезують різні гіпоталамічні гормони: нонапептиди (окситоцин і вазопресин) і ліберини та статини (тироліберин, кортиколіберин, соматостатин) або катехоламіни (дофамін). Ліберини та статини по аксонах потрапляють до серединного підвищення гіпоталамуса, де виділяються в капіляри портальної кровоносної системи, здійснюючи свій вплив на аденогіпофіз. Нонапептиди накопичуються й виділяються в системний кровотік у нейрогіпофізі. Існує ще більш давній шлях їхнього транспорту до ліквора третього шлуночка мозку, а потім за допомогою епендимних клітин (таніцитів) до кровоносних судин.

 

Класифікація нейронів за довжиною аксона (довгий чи короткий)

 

Прийнято розрізняти клітини Гольджі I чи II типів: перші мають довгий аксон, тоді як другі – короткий.

 

Класифікація нейронів за напрямком передачі нервового імпульсу

 

Якщо збудження передається до центру, це – аферентні нейрони (наприклад, чутливі нейрони); до периферії – еферентні (наприклад, нейрони рухових шляхів і трактів).








Дата добавления: 2015-04-07; просмотров: 3973;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.