Основні визначення дослідження операцій

Під операцією будемо розуміти систему заходів або дій об’єднаних єдиною метою і направлених на досягнення цієї мети. (Наприклад, проводиться система заходів по підвищенню рентабельності промислового підприємства з метою збільшення прибутку за деякий термін його функціонування; здійснюється система перевезень для забезпеченню ряду пунктів деякими товарами, і. т. ін).

Будемо вважати, що операція – завжди керований захід. Це означає, що дослідник операцій має можливість вибирати тим чи іншим способом деякі параметри, які характеризують операцію. Наприклад, деякі технічні засоби для її здійснення можуть бути обрані з можливого їх арсеналу.

Будь-який визначений набір залежних від нас параметрів будемо вважати рішенням.

Рішення можуть бути вдалими або невдалими, розумними та нерозумними. Рішення, які забезпечують досягнення мети найвигіднішим способом, називаються оптимальними.

Основне завдання дослідження операцій – попереднє кількісне обґрунтування оптимальних рішень.

Зауважимо, що прийняття рішення виходить за рамки дослідження операцій (ДО) і належить до компетенції осіб, що приймають рішення (ОПР). Здійснюючи вибір, ОПР може керуватися не тільки рекомендаціями, які випливають з математичного розрахунку, а й міркуваннями, не врахованими в розрахунках. Наприклад, ОПР може враховувати стратегію розвитку кон’юнктури ринку або керуватися політичними міркуваннями.

Отже, дослідження операцій не ставить своїм завданням повну автоматизацію процесу прийняття рішень і повне виключення з цього процесу людини чи групи людей, які думають, оцінюють, критикують. Завдання
дослідження операцій – підготувати кількісні дані та рекомендації, що допомагають людині прийняти розумне (оптимальне) рішення, або, як часто говорять, „здійснити операцію найбільш ефективно”.

Щоб говорити про ефективність операції, необхідно мати кількісний критерій оцінки або показник ефективності, який строго математично визначає мету здійснення операції. Часто критерій оптимальності називають цільовою функцією. Критеріїв оптимальності може бути декілька (багато), тоді говорять про багатокритеріальну оптимізацію.

 









Дата добавления: 2015-06-12; просмотров: 734;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.