Емпіричний метод, або метод а-коефіцієнтів

 

Емпіричний метод, як правило, РМА пов’язують із іменами Т. Зібольда і Р. Огілві, але його теоретичні основи були закладені Р. Кастеном під назвою другого наближення рівняння (7.2′), яке словами можна сформулювати таким чином: істинна вагова частка концентрації сi і виміряна відносна інтенсивність Іі пов’язані залежністю гіперболічного характеру. Зібольд і Огілві виразили цю залежність таким співвідношенням:

 

, (7.5)

 

де а – емпіричний коефіцієнт, який розраховується за результатами аналізу еталона.

Розв’язок (7.5) стосовно сi у випадку бінарного сплаву має такий вигляд:

 

(7.6)

 

Основний недолік цього методу полягає в тому, що його складно застосувати до зразків із кількістю компонент більше двох. У випадку трьох компонент рівняння (7.5) можна переписати таким чином:

 

(7.5′)

 

тобто емпіричний коефіцієнт для потрійної системи визначається, виходячи із окремих бінарних систем 12, 13 і 23. Таким чином, для РМА потрійної системи необхідно мати три бінарні гомогенні еталони. Перехід до багатокомпонентних систем потребує відповідно збільшення кількості еталонів для бінарних систем (зокрема, при кількості n компонент необхідно мати (n-1)n еталонів). Емпіричний метод за своєю ефективністю відповідає методу трьох поправок. З цієї причини їх часто застосовують у сукупності.

 








Дата добавления: 2015-05-26; просмотров: 634;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.