ОРДЕР НА ЖИТЛОВЕ ПРИМІЩЕННЯ ТА ЙОГО ЮРИДИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Ордер на житлове приміщення – це право установчий документ, що видається виконавчим органом місцевої влади компетентним приймати рішення про надання житлової площі та є підставою для вселення громадян у надане житлове приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду або фонду житлово-будівельного кооперативу.

Ордер може бути видний тільки на вільне жиле приміщення на підставі рішення про його надання у будинку державного чи громадського житлового фонду. Ордер дійсний протягом 30 днів. Він носить персоніфікований характер і не може передаватися іншим особам і може бути продовжений тільки за наявності поважних причин.

Ордер вручається громадянинові , на ім’я якого він виданий, або за його дорученням іншій особі. При одержанні ордера пред’являються документи, що посвідчують особу: паспорт чи документи, що їх замінюють, усіх членів сім’ї, включених до ордера. При вселенні громадянин здає ордер до ЖЕКу, одночасно отримуючи паспорти всіх членів сімейства з відміткою про виписку з попереднього місця проживання. У дане жиле приміщення переселяються тільки ті члени сімейства, які включені в ордер і які дали письмове зобов’язання про переселення в це приміщення.

У члена сім’ї наймача, включеного в ордер на заселення жилого приміщення , право користування останнім виникає у зв’язку із включенням до ордера, а не у зв’язку із вселенням у це приміщення. Тому у разі не вселення в приміщення без поважних причин у строк , передбачений ст..71 ЖКУ, тобто 6 місяців, ця особа визнається судом такою, що втратила , а не такою, що не набула право на користування наданим жилим приміщенням.

Ордер на жиле приміщення може бути визнаний недійсним у судовому порядку у таких випадках:

· Надання громадянином відомостей, що не відповідають дійсності, про потребу в поліпшенні житлових умов (неправомірні відомості про членів сімейства, що включені в ордер, про розміри раніше займаної площі, що послужило підставою для взяття на квартирний облік)

· Порушення прав інших громадян або організацій на зазначене в ордері жиле приміщення (видача ордера на жиле приміщення, право на яке зберігає інший громадянин, порушення прав наймачів на ізольоване жиле приміщення, що звільнилося у квартирі, порушення порядку вселення)

· Неправомірні дії службових осіб при вирішенні питання про надання жилого приміщення (порушення встановленого порядку розгляду і вирішення питань про взяття громадян на квартирний облік і надання жилих приміщень, у тому числі з порушенням черговості й отримання житла)

· Інші випадки порушення порядку й умов надання жилих приміщень (включення в ордер членів сімейства, що не дали на це своєї згоди, видача ордера на фактично невільне приміщення, видача ордера на нежиле приміщення, що не відповідає санітарним і технічним вимогам, у разі відсутності рішення про надання жилої площі, о має бути винесене відповідним органом)

Якщо позов пред’явлено особами, права яких порушено видачею ордера і на яких не може бути покладено обов’язок з надання відповідачам жилого приміщення, до участі у справі має бути притягнутий виконком місцевої ради або інший відповідальний орган, що здійснює управління житловим фондом








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1174;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.