Норма жилої площі в Україні встановлена в розмірі 13,65 кв.м. на одну особу.

Відповідно до ч.1 ст.48 ЖКУ жиле приміщення надається громадянам у межах норми жилої площі, але не менше розміру, який визначається КМУ і Федерацією профспілок України.

Відповідно до п. 53 «Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в УРСР» , затверджених Постановою Ради Міністрів УРСР від 11.12.1984 року за №470 жиле приміщення надається громадянам у межах 13,65 кв.м. жилої площі на одну особу, але не менше рівня середньої забезпеченості громадян жилою площею в даному населеному пункті. Рівень середньої забезпеченості громадян жилою площею визначається і періодично переглядається виконавчими органами відповідних місцевих рад.

Норма жилої площі становить 13,65 кв.м. без урахування підсобних приміщень (кухні, коридору, кладовки.)

Вказана норма не збігається з рівнем фактичної забезпеченості громадян житлом, який може бути вищим або нижчим фактичного.

У відношенні будинків державного та громадського житлового фонду наведена норма жилої площі має значення у таких випадках, як:

Ø Визначення максимального розміру жилих приміщень, що надаються громадянам (ст..48 ЖКУ)

Ø Надання вивільненого в комунальній квартирі ізольованого жилого приміщення (ст..54 ЖКУ)

Ø Реалізація права наймача на отримання жилого приміщення меншого розміру (ст..90 ЖКУ)

Ø Надання наймачу іншого благоустроєного жилого приміщення у зв’язку з капітальним ремонтом будинку (ст..102 ЖКУ)

Ø Виселення за передбаченими ст..ст.110,112 ЖКУ підставами\

Ø Надання жилого приміщення у зв’язку зі зносом будинку або переобладнанням у нежилий (ст..14 ЖКУ)

Ø Надання квартир власникам будинків (ст..171 ЖКУ)

Ця норма враховується під час проектування житлового будівництва і капітального ремонту жилих будинків з переплануванням квартир.

Жиле приміщення може бути надане з перевищенням зазначеного максимального розміру , якщо воно становить одну кімнату (однокімнатну квартиру) або у випадках, коли в квартирі, в якій проживає двоє або більше наймачів, звільнилося неізольоване жиле приміщення, воно надається наймачеві сусіднього приміщення. Жилі приміщення надаються у вигляді окремої квартири на сім’ю.

Відповідно до ст..49 ЖКУ понад норму жилої площі окремим категоріям громадян надається додаткова жила площа у вигляді кімнати або в розмірі 10 кв.м.. До цих категорій громадян належать громадяни, що хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, а також громадяни, яким ця площа необхідна за умовами і характером виконуваної роботи, розмір додаткової площі може бути збільшено.

До переліку хронічних захворювань відносяться:

- захворювання серцево-судинної системи

- захворювання органів дихання

- захворювання опорно-рухового апарату

- нервово-судинні захворювання

- психічні захворювання

- туберкульоз легенів та інших органів

- захворювання шкіри

- ВІЛ та СНІД

Медичний висновок про захворювання, за яким громадянин, що ним страждає, не може проживати у комунальній квартирі або у однокімнатній квартирі з членами своєї сім’ї , видається медично-консультативною комісією лікарсько-профілактичної установи за місцем проживання чи за місцем роботи хворого. Він видається за заявою хворого, а щодо хворих до 16 років і психічно хворих, визнаних судом недієздатними, за заявою їх батьків, опікунів, чи піклувальників. У медичному висновку робиться запис про право поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень.

За наявності складних хронічних захворювань медичний висновок видається без зазначення терміну переосвідчення (безстрочні). На інші види хронічних захворювань висновок видається терміном на один рік з наступним переосвідченням.

У висновку комісії робиться також запис про надання таким особам жилого приміщення на нижніх поверхах або у будинках з ліфтами.








Дата добавления: 2015-05-21; просмотров: 1298;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.