Запис результатів досліду

 

Як зазначалося вище, результат вимірювання записують у вигляді

. (1.31)

Під час проведення конкретних розрахунків виникає питання: скільки цифр потрібно записувати у значенні середнього значення величини та у значенні похибки ? Тобто коли розрахунки дають, наприклад, що = 2,8674523008056, 0,000706890, то скільки цифр потрібно записувати у числі цих величин?

 

Кількість цифр у похибці вимірювань

Прийнято, що у записі похибки вимірювань її округлюють до однієї значущої цифри, коли ця цифра більша 2. Коли ж ця цифра дорівнює 1 або 2, то округлення виконують до двох значущих цифр.

Значущими називають усі цифри в десятковому поданні числа, крім нулів, що записані на початку числа.Наприклад, у числі 0,000706890 шість значущих цифр: 7, 0, 6, 8, 9, 0. Після округлення похибки до однієї значущої цифри отримуємо 0,0007.

Правило округлення: щоб округлити число до n значущих цифр, відкидають усі його цифри, що розміщені праворуч від n-ї значущої цифри, або, якщо це потрібно для збереження розрядів, заміняють їх нулями. При цьому:

а) якщо перша з відкинутих цифр менша 5, то десяткові знаки, що залишилися, зберігають без зміни;

б) якщо перша з відкинутих цифр більша 5, то до останньої цифри, що залишилася, додається одиниця;

в) якщо перша з відкинутих цифр дорівнює 5 і серед інших відкинутих цифр є ненульові, то остання цифра, що залишилася, збільшується на одиницю;

г) якщо перша з відкинутих цифр дорівнює 5, а всі інші відкинуті цифри – нулі, то остання цифра, що залишилася, зберігається незмінною, якщо вона парна, і збільшується на одиницю, якщо вона непарна.

 

Кількість цифр у середньому значенні








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 659;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.