Опис експериментальної установки та методу дослідження. Густиною ( ) є величина, що визначається для однорідної речовини (тіла) її масою в одиниці об'єму

Густиною ( ) є величина, що визначається для однорідної речовини (тіла) її масою в одиниці об'єму. Тобто для однорідного тіла знаходимо

, (2.1.1)

де m – маса тіла; V – його об'єм.

Для обчислення густини тіла правильної геометричної форми проводимо вимірювання: маси тіла, його лінійних розмірів.

Далі обчислюємо об’єм за виміряними значеннями лінійних розмірів та відповідною формулою для тіла правильної геометричної форми. Нижче наведено формули об'ємів найпростіших геометричних фігур:

а) об’єм паралелепіпеда зі сторонами a, b, c

; (2.1.2)

б) об’єм циліндра з висотою h та діаметром основи D

. (2.1.3)

Обчисливши об’єм та вимірявши масу, можна знайти густину тіла за допомогою визначення (2.1.1). Значення густини для деяких металів і сплавів наведено в табл. 2.1.1.

 

Таблиця 2.1.1

Речовина Алюміній Сталь Бронза Мідь Золото
Густина, 103 кг/м3 2,7 7,7–7,9 7,5–8,8 8,9 19,3

 

У лабораторній роботі визначають густину тіла з трьох серій експериментів. У першій із них використовують для вимірювань лінійних розмірів лінійку, в другій – штангенциркуль, у третій – мікрометр. Точність вищезгаданих інструментів різна. Тому в різних серіях експериментів повинна бути різною і точність вимірювання густини тіла. Найменшу абсолютну похибку потрібно очікувати у вимірюваннях, де застосовується мікрометр, найбільшу – де застосовується лінійка. Розрахунок похибок вимірювань у трьох серіях експериментів, їх порівняння між собою є основним завданням цієї лабораторної роботи.

Найпростішим інструментом для вимірювання лінійних розмірів є лінійка. Її найменша поділка дорівнює 1 мм. Точність вимірювання за допомогою лінійки буде дорівнювати половині ціни поділки, тобто 0,5 мм.

Для вимірювань із більш високою точністю використовують штангенциркуль та мікрометр. Підвищення точності досягається завдяки використанню допоміжної шкали – ноніуса.

Лінійний ноніус– це невелика лінійка С (рис. 2.1.1) із шкалою, m поділок якої дорівнюють m–1 поділкам основної шкали масштабної лінійки А. Звідси випливає, що ціна поділки основної лінійки b та ціна поділки ноніуса а пов’язані між собою співвідношенням

. (2.1.4)

Величину називають точністю ноніуса, вона дорівнює точності вимірювання.

 

Рисунок 2.1.1 – Схема застосування ноніуса для вимірювання довжини тіла: А – основна шкала; В – тіло, довжина якого вимірюється; С – шкала лінійного ноніуса

 

Процес вимірювання полягає у такому. До нульової поділки шкали основної лінійки прикладають один кінець вимірюваного тіла B, а до іншого кінця тіла В – ноніус С (рис. 2.1.1). Тоді, як випливає з рис. 2.1.1, шукана довжина тіла B буде дорівнювати

, (2.1.5)

де величина DL визначається із співвідношення (рис. 2.1.1):

. (2.1.6)

Тут k – ціле число поділок масштабної лінійки; n – номер поділки ноніуса С, яка збігається з поділкою основної шкали А. Тоді з формул (2.1.5) і (2.1.6) отримуємо

. (2.1.7)

Таким чином, довжина вимірюваного тіла дорівнює сумі двох величин: довжині k поділок основної шкали А, що розміщені зліва від нульової поділки ноніуса, та довжині, що дорівнює добутку точності ноніуса b/m на номер поділки ноніуса n, що збігається з поділкою основної шкали.

 

Рисунок 2.1.2 – Штангенциркуль: 1, 2 – верхні губки; 3 – фіксувальний гвинт; 4 – повзунок; 5 – лінійка; 6, 7 – нижні губки; 8 – ноніус

 

Штангенциркуль зображено на рис. 2.1.2. Він складається з основної металевої лінійки 5 з міліметровими поділками. На початку її розміщені нижня 6 та верхня 1 губки.

Повзунок 4, нижня 7 та верхня 2 губки є одним цілим. Вони можуть переміщуватись уздовж основної лінійки 5 і фіксуватися в потрібному положенні за допомогою гвинта 3. На нижній частині повзунка 4 нанесені поділки ноніуса 8. Коли губки 6 і 7 стикаються, нуль лінійки і нуль ноніуса повинні збігатися.

Для того щоб виміряти довжину предмета B, його розміщують між губками 6 і 7 і закріплюють гвинтом 3. Після цього проводять відлік по лінійці і ноніусу й обчислюють довжину предмета L за формулою (2.1.9).

Для більш точного вимірювання розмірів предметів застосовуються мікрометричні гвинти з малим і точно витриманим кроком. Такі гвинти використовуються в мікрометрах. Мікрометр використовують для вимірювання зовнішніх розмірів із точністю до 0,01 мм.

 

Рисунок 2.1.3 – Мікрометр: 1 – скоба; 2 – нерухома п'ята; 3 – торець мікрометричного гвинта; 4 – стопорний гвинт; 5 – втулка з міліметровою шкалою; 6 – барабан зі шкалою ноніуса; 7 – тріскачка

 

Мікрометр(рис. 2.1.3) складається зі скоби 1, що має на лівому кінці нерухому п'яту 2 (перша вимірювальна поверхня), а з іншого боку – втулку 5, всередині якої встановлено мікрометричний гвинт (шпиндель) 3 із кроком 0,5 мм. Торець цього гвинта 3 і є другою вимірювальною поверхнею. На зовнішній поверхні втулки 5 проведена осьова лінія, уздовж якої нанесені поділки лінійної шкали. Верхні та нижні штрихи лінійної шкали зміщені один щодо одного на півміліметра. Цифри проставлені тільки для поділок нижньої шкали, тобто вона є звичайною міліметровою шкалою. На втулку 5 надітий барабан 6, на скошену кільцеву поверхню якого нанесено шкалу ноніуса із 50 поділками. На голівці мікрометричного гвинта 3 є пристрій 7, що забезпечує сталість тиску на вимірювальний об’єкт. Цей пристрій 7 називається тріскачкою. Для фіксування положення мікрометричного гвинта використовується стопорний гвинт 4.

Для того щоб виміряти довжину предмета, його розміщують між п'ятою 2 і торцем мікрометричного гвинта 3. Мікрометричний гвинт обертають, використовуючи тріскачку 7.При цьому мікрогвинт 3 та барабан 6 обертаються та переміщуються поступально відносно лінійної шкали на втулці 5. Обертання триває до зіткнення поверхонь вимірюваної деталі з вимірювальними поверхнями мікрометра 2 та 3, після чого тріскачка починає тріщати, а поступальний рух припиняється. Далі фіксують положення мікрогвинта 3 стопорним гвинтом 4. Зверніть увагу: обертати мікрометричний гвинт потрібно тільки користуючись тріскачкою 7. Інакше мікрометричний гвинт буде зірвано, мікрометр пошкоджено, вимірювання буде неправильним.

Числове значення довжини вимірюваної деталі знаходять із формули

, (2.1.8)

де k – кількість поділок нижньої і верхньої лінійних шкал втулки, що відкриваються барабаном; b – відстань між сусідніми верхніми та нижніми поділками цієї шкали (0,5 мм); n – номер тієї поділки барабана, що у момент відліку збігається з осьовою лінією втулки; h – крок гвинта (0,5 мм); m – кількість усіх поділок (100) на шкалі ноніуса (барабана).

Зверніть увагу: не можна починати вимірювання мікрометром, не перевіривши його початкове показання!Початкове показання мікрометра (тобто без вимірюваного тіла) повинне бути нульовим. Однак трапляються випадки, коли початкове показання мікрометра не дорівнює нулю. В такому разі потрібно визначити поправку до нульового значення (вона може бути як від’ємною, так і додатною величиною) і враховувати її під час вимірювань.

Масу тіла в лабораторній роботі вимірюють за допомогою технічних ваг та набору гирок.

Технічні ваги мають таку будову (рис. 2.1.4). Рівноплечий важіль (коромисло) 1 опирається за допомогою тригранної призми на вертикальний стрижень (знаходиться всередині стійки 2), що може підніматися й опускатися за допомогою пристрою, який називають аретиром і який приводиться у дію ручкою 3. До кінців коромисла приєднані чаші 4 ваг, на які кладуть тіла, що зважуються, або гирки. Також на кінцях коромисла 1 є гайки 5, переміщенням яких установлюють нульове положення стрілки 6.

 

Під час зважування необхідно дотримуватися таких правил:

1 Перед зважуванням відрегулюйте ваги за виском 7, користуючись гвинтовими ніжками 8.

2 Піднімати й опускати коромисло за допомогою ручки 3 потрібно повільно й плавно.

3 Установіть нульове положення стрілки 6 за допомогою гайок 5, які знаходяться на кінцях коромисла 1.

4 Не кладіть на ваги тіла, маса яких перевищує граничне навантаження ваг (граничне навантаження зазначене на вагах).

5 Поки коромисло 1 не опущене, не можна на чашки 4 класти (знімати) гирки або тіла, що зважуються.

6 Тіла, що зважуються, кладіть на ліву чашу ваг, гирки – на праву. Тіла та гирки ставлять так, щоб загальний центр ваги тіл знаходився посередині чашки.

7 Гирки беріть тільки пінцетом і при знятті з ваг кладіть відразу в ті гнізда футляра, з яких вони були взяті.

 

Рисунок 2.1.4 – Технічні ваги: 1– коромисло; 2 – стійка; 3 – ручка аретира; 4 – чашки; 5 – гайки; 6 – стрілка; 7 – висок; 8 – гвинтові ніжки

 

8 Процес зважування виконуйте так. Трішки підніміть коромисло 1 ваг за допомогою ручки 3 і з’ясуйте, яка чашка переважує. Опустіть коромисло 1 за допомогою ручки 3, додайте або зніміть гирки й знову підніміть коромисло ваг. Так продовжуйте доти, поки отримаєте рівноважне положення ваг. Повністю піднімають коромисло ваг лише за умови досягнення рівноваги.

9 Після закінчення зважування ваги аретирують (коромисло 1 ваг опускають).








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 1075;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.