Можливості впровадження інтегральної системи землеробства в Україні

Підрахунки спеціалістів свідчать, що у разі переходу сільського господар­ства до альтернативних методів землеробства врожайність більшості культур значно знизиться. Втрати доходів від зниження врожаю вже зараз намагаються компенсувати підвищенням цін на продукцію альтернативного землеробства. Проте вважається, що за рахунок підвищення родючості ґрунтів в майбутньо­му вдасться підвищити врожайність культур до її рівня в сучасному сільсько­му господарстві.

На думку українських вчених, широке впровадження альтернативного зем­леробства в Україні у чистому вигляді з метою розв'язання екологічних про­блем навряд чи можливо. Певні складові альтернативних систем землероб­ства, з погляду вітчизняної науки, не досить повно обґрунтовані. Однією з основних позицій сучасної агрохімії залишається той факт, що використання мінеральних добрив забезпечує найбільш повне повернення до ґрунту відчу­жуваних з урожаєм поживних речовин. Вважається, що альтернативи добри­вам не існує, оскільки це - живлення. Використання органічних добрив не слід протиставляти використанню мінеральних, оскільки, за умов правильного ви­користання хімікатів, дія біологічних факторів підвищується, а родючість ґрун­ту збільшується. Отже, повна відмова від мінеральних добрив, так само як і від пестицидів, на сьогодні не є обґрунтованим для сільського господарства.

Слід зазначити, що високу оцінку вчених-аграрників отримали такі поло­ження біологічного землеробства, як суворе дотримання сівозмін, включення до них бобових культур, широке застосування органічних добрив і, зокрема, сидератів, використання біологічних методів боротьби з бур'янами, хвороба­ми та шкідниками. Найважливішою перевагою альтернативного землероб­ства є його ґрунтозахисний напрям, принципи якого, безумовно, заслугову­ють на широке впровадження.

Таким чином, найбільш реальним та економічно доцільним за умов су­часного сільського господарства України є впровадження інтегрованих сис­тем землеробства, які поєднували б новітні розробки з інтенсифікації земле­робства та деякі провідні принципи систем альтернативного землеробства.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 755;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.