Труднощі впровадження альтернативного землеробства

Практика показала, що використання розробок з біологічного землероб­ства дає відчутні переваги в екологічному розумінні порівняно з традиційни­ми методами. Проте впровадження таких систем пов'язано з певними трудно­щами як технічного, так і теоретичного характеру, оскільки серед виробників сільськогосподарської продукції часто й тепер панує хибний принцип: якомо­га більше взяти в природи, нічого не повертаючи їй взамін. Тому виняткового значення набуває роль фахівця сільського господарства із знанням методоло­гічних основ застосування природозахисних систем виробництва.

Системи альтернативного землеробства поки що не набули належного поширення головним чином тому, що уявляються як повернення до старих екстенсивних технологій. Адже сільськогосподарська наука та виробництво розробили методи та технології вирощування культур із застосуванням доб­рив, пестицидів та інших факторів інтенсифікації не задля того, щоб відмовити­ся від них, хоча б через необхідність збільшення обсягів виробництва.

Альтернативне землеробство не оз­начає повернення до старих екстенсивних технологій, хоча й не виключає ви­користання їх окремих елементів. Закордонні фахівці аж ніяк не вважають альтернативне землеробство кро­ком назад у розвитку сільського господарства. Фермери, які дотримуються цих методів, використовують високоякісне насіння кращих сортів і гібридів, сучасні машини, обладнання, знаряддя, здійснюють ґрунтозахисні заходи.

Основу протиріч при впровадженні альтернативного землеробства стано­вить той факт, що на сьогоднішній день традиційне землеробство характери­зується більш високими показниками. Але не враховується те, що вони дося­гаються зниженням родючості ґрунту та забрудненням навколишнього сере­довища. Крім того, недостатньо уваги приділяється біологічній якості продукції. На думку екологів, її слід оцінювати за здатністю бути корисною для здоров'я людини.

 








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 689;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.