Надходження в грунт загального та симбіотичного азоту залежно від урожайності бобових культур

Культура Урожай ц/га Надходження в грунт, кг/га
N загального N симбіотичного
  Конюшина першого року використання(чистий посів)   Конюшина за два роки використання(чистий посів)   Травосуміш конюшини (50%) і тимофіївки першого року використанння     Кормовий люпин     Віко-вівсяна суміш     Зернобобові(горох)           115,2 180,0 200,0 374,4   130,7 200,2 323,8 401,8   69,1 108,0 179,4 224,6   28,5 51,6 63,2 58,9   21,9 28,2 34,5 40,8   25,3 31,1 36,7 42,3 74,9 126,0 224,3 280,8   84,9 140,1 242,9 301,3   44,9 75,6 134,6 168,5   19,9 38,6 50,6 69,0   11,0 14,1 20,7 24,5   11,4 14,0 20,2 23,2

 



2. Класифікація добрив за агрономічним призначенням або характером дії:

1)Добрива прямої дії – добрива, щомістять у собі необхідні для рослин елементи живлення і мають безпосередній вплив на поживний режим ґрунту (мінеральні і органічні добрива).

2) Добрива непрямої дії – добрива, які застосовують для покращення фізико-хімічних і мікробіоло­гічних властивостей ґрунту. При цьому вони позитивно впливають на рухливість пожи­вних речовин і живлення рослин. До них відносяться: вапнякові добрива, гіпс, бактері­альні препарати.

Залежно від числа поживних речовин, добрива непрямої дії поділяються на одно- і багатосторонні.

3. Класифікація добрив за походженням, місцем і способом отримання:

1) місцеві або господарські:

а) добрива, які отримуються безпосередньо у господарствах як відходи (гній, гної­вка, компости, зола, пташиний послід);

б) добрива, які виготовляються у самому господарстві у результаті агротехнічних заходів (зелене добриво);

в) добрива, які добуваються на території господарства або поблизу його (торф, вапняк, мул болотний);

г) відходи промисловості.

2) заводські (промислові, штучні):

а) продукти добування і розмелу агроруд (фосфоритне борошно, сирі калійні солі);

б) продукти заводської хімічної переробки агроруд (суперфосфат, преципітат);

в) продукти синтетичної азотної промисловості (азотні і комплексні добрива);

г) продукти із відходів промисловості (томасшлак, фосфатшлак, сульфат амонію);

ґ) бактеріальні добрива.

4. Класифікація за конструкцією:

1) прості (односторонні) - містять один еле­мент живлення (азотні, фосфорні, калійні і мікродобрива);

2) комплексні - містять не менше двох елементів живлення (складні, складнозмішані, змішані).

Вид добрива -група добрив, до складу яких входить та чи інша поживна речовина (азот, фосфор або калій).

Мінеральні добрива із врахуванням вмісту поживних речовин, поділяються на такі види - азотні, фосфорні, калійні, комплексні (складні, складнозмішані), вапнякові, бор­ні, марганцеві, молібденові і т.д.

Форма добрива - група добрив одного виду, виділена залежно від елементів, що входять до її складу (нітра­ти, сульфати, фосфати), катіонного та аніонного складу чи інших властивостей (ступеню розчинності, способу виробництва).

Азотні добрива,залежно від форм сполуки азоту, поділяються на наступні форми:

1) амонійні, які містять катіон амонію (NН4+), зв'язані з кислотним залишком. До них відносяться сульфат амонію і хлористий амоній;

2) нітратні, які містять азот в окисленій формі (NОз-). їх представниками є кальціє­ва і натрієва селітри;

3) амідні, до складу яких входить амідна група (NН2). До них відносяться карбамід (сечовина) і цианамід кальцію;

4) амонійно-нітратні містять азот одночасно в амонійній (NН4+) і нітратній (NОз-) формі. Представником є аміачна селітра;

5) аміачні (рідкі азотні добрива), у яких азот міститься у вигляді вільного аміаку (Жз). До них відноситься аміак рідкий (безводний), аміак водний, аміакати (амонійно-аміачно-нітратні, амонійно-аміачно-амідно-нітратні).

Фосфорні добрива за ступенем засвоюваності та розчинності діляться на 4форми:

1) водорозчинні - суперфосфат простий і подвійний гранульований і порошковид-ний. Застосовується на всіх типах ґрунтів під усі культури;

2) цитратно-розчинні, які розчиняються у 50% розчині лимоннокислого амонію. До них відноситься преципітат;

3) лимонно-розчинні, які розчиняються у 2% розчині лимонної кислоти - томасш-лак, фосфатшлак. Ці добрива застосовується під усі сільськогосподарські культури, особливо на кислих ґрунтах під зяблеву оранку;

4) важкорозчинні, які розчиняються у сильних кислотах - фосфоритне борошно. Це добриво застосовується, в основному, на кислих ґрунтах під зяблеву оранку. Фосфор важкорозчинних фосфатів краще використовується рослинами за тонкого помелу, а також при внесенні з фізіологічно кислими солями та у складі компостів.

Водорозчинні фосфорні добрива виробляються у вигляді гранул і порошків. Сиро­виною для виробництва фосфорних добрив є апатит і фосфоритне борошно.

Калійні добрива за способом виробництва діляться на такі форми:

1) концентровані, які виготовляються шляхом заводської переробки сирих калійних солей. До них відносяться хлористий калій, сульфат калію, калімагнезія, калімагта ін.;

2) змішані, які отримуються шляхом змішування концентрованих і сирих калійних добрив. До них відносяться 40% калійна сіль, хлористий калій-електроліт;

3) сирі калійні солі, які отримуються шляхом розмелу природних калійних солей, характеризуються низьким вмістом калію і великою кількістю домішок. До них відно­сяться сильвініт, каїніт, карналіт та ін.

При виборі форм калійних добрив слід ураховувати реакцію рослин на хлор. Хло­ристий калій є основним добривом для більшості сільськогосподарських культур. Цук­рові та кормові буряки поглинають багато натрію, тому для них кращими формами є сирі і змішані калійні добрива. Під культури, чутливі до хлору (картоплю, гречку, тютюн, овочі), краще застосовувати сульфат калію, калімагнезію та калімаг.

Комплексні добрива за числом основних поживних речовин поділяються на по­двійні (амофос, діамофос, нітрофос, нітроамофос, калійна селітра) і потрійні (нітрофо­ска, нітроамофоска, карбоамофоска).

За способом виробництва їх ділять на складні, складнозмішані, змішані та рідкі.

Складні добрива отримують шляхом хімічної переробки сировини у єдиному тех­нологічному процесі. Як вихідні компоненти використовуються аміак, фосфорна, азотна і сірчана кислоти, апатит, фосфорит. До них відносяться амофос, діамофос, нітрофос, нітроамофос, нітроамофоска і т.д.

Складнозмішані добрива отримують шляхом змішування готових односторонніх добрив із наступною обробкою їх аміаком, аміакатами, фосфорною і сірчаною кислотами.

Змішані добрива отримують шляхом механічного змішування односторонніх гра­нульованих або кристалічних простих добрив. Суміші повинні мати добрі фізичні властивості, придатні для механізованого внесення. Ці добрива готують безпосередньо у господарствах.

Рідкі комплексні добрива (РКД) - це водні розчини або суспензії, які містять не менше двох елементів. Отримуються шляхом нейтралізації аміаком фосфорної і полі-фосфорної кислот із додаванням сечовини, аміачної селітри і т.д.

Комплексні добрива краще забезпечують потреби рослин у поживних речовинах порівняно із тукосумішами, що містять еквівалентну кількість елементів живлення. Вони випускаються, в основному, в гранульованому вигляді, що дає можливість рівномірно їх вносити і скоротити витрати на перевезення та зберігання.

Провідна роль належить добривам із вирівняним співвідношенням поживних речо­вин. Такі добрива, як нітроамофоска, нітрофоска, фосфат сечовини, карбоамофоска, можуть застосовуватися на всіх ґрунтах під усі культури. На забезпечених калієм ґрун­тах вносяться нітроамофос і нітрофос. На бідних фосфором і забезпечених азотом ґрунтах можна використовувати амофос і диамофос.

Мікродобрива - добрива, які містять бор, марганець, молібден, цинк, мідь та інші мікроелементи, необхідні рослинам у невеликій кількості. До них відносяться, відповід­но, борні, молібденові, мідні тощо. Ці елементи виконують важливі фізіологічні функції, беруть участь у окисно-відновних процесах, активізують асимілюючу здатність рослин.








Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 995;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.