Періодичні зміни напрямку

Зміна напрямку на зворотній. Для багатьох тварин улюблені місця, а очевидно, і ведучі до них напрямки чергуються протягом доби. Це може виявлятися в почерговому пересуванні «від домівки» і «до домівки» чи в чергуванні позитивного і негативного фототаксису чи геотаксису і т.п. У багатьох випадках поведінка змінюється безпосередньо у відповідь на коливання факторів середовища і не має відношення до зміни часу. В інших випадках, однак, напрямок якому надається перевага змінюється навіть у постійних умовах, подібно до вільноплинних циркадіанних ритмів.

Такі зміни напрямку можливі і протягом року, як, наприклад, у випадку міграції птахів навесні і восени. За даними Емлена у птахів вони залежать від фотоперіоду. Поки не відомо, чи може цей ритм зберігатися у вільноплинному стані протягом декількох років.

Поступова зміна напрямку. Крім ритмів поведінки при орієнтації по небесних світилах, про регулярні зміни напрямку протягом доби мало що відомо. Невеликі зрушення можуть бути наслідком неповного обліку зсуву небесних орієнтирів. Тим часом поступова зміна напрямку міграцій протягом тижнів і місяців, очевидно, має пристосувальне значення і може розглядатися як прояв ендогенної періодичної програми.

По деяким даним, у нижчих хребетних і в голубів, що повертаються додому, незначні зміни напрямку корелюють з місячним циклом. Біологічний зміст цих явищ залишається незрозумілим.

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 603;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.