Поділ у часі

Денний і нічний спосіб життя супроводжувався в ході еволюції появою складних спеціалізацій і адаптацій. На думку деяких авторів, поділ тварин на дві «зміни» – денну і нічну – пом’якшив конкуренцію за життєві ресурси. Денні і нічні види можуть по черзі використовувати ті самі джерела їжі. Два види здатні загрожувати один одному голодом, навіть якщо вони харчуються в різний час. В останнє десятиліття підвищився інтерес до аналізу екологічних ніш у зв’язку з проблемою використання ресурсів у тваринних угрупуваннях.

Все різноманіття вимірів екологічної ніші можна розділити на три головні групи: тип їжі, місцеперебування (простір) і час. Поділ видів у часі спостерігається рідко в порівнянні з харчовим чи просторовим розмежуванням. Тим часом ізоляція в часі все-таки існує і часом доповнює інший типи ізоляції. Наприклад різні види метеликів на Коста-Ріці відвідують те саме джерело їжі в різний час дня. Ступінь поділу видів в угрупуванні стосовно визначеного життєвого ресурсу залежить від різнорідності цього ресурсу в навколишньому середовищі. Якщо є невелике число видів їжі, можливості харчового розмежування, обмежені. Точно так само поділ за часом доби зв’язаний з вираженістю добових змін середовища. Добова ізоляція найчастіше спостерігається серед хижаків і наземних пойкілотермних тварин. Зміни абіотичних факторів, мабуть, торкаються наземних холоднокровних тварин сильніше, ніж інших. Аналогічним чином часова різниця в доступності їжі мають більше значення для хижаків, жертви яких мають власні ритми, ніж для травоїдних з їхнім більш постійним джерелом їжі. З збільшенням числа конкуруючих видів можливості поділу в часі швидко зменшуються. Найважливіший поділ склався між днем і ніччю. Оскільки спеціалізація для денного чи нічного способу життя часто супроводжувалася істотними морфологічними, фізіологічними і поведінковими адаптаціями, у групах близьких видів рідко зустрічаються обидва типи.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 560;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.