Млинівський державний технолого-економічний коледж. Дисципліна: ІХТІОПАТОЛОГІЯ Самостійне вивчення Частина 2: спеціальна іхтіопатологія Розділ 2.4.:гельмінтози Тема: Цестодозні хвороби риб

Дисципліна: ІХТІОПАТОЛОГІЯ
Самостійне вивчення
Частина 2: спеціальна іхтіопатологія
Розділ 2.4.:гельмінтози
Тема: Цестодозні хвороби риб. ( Протеоцефальоз)


План
1 Протеоцефальоз:
а) характеристика збудника;
б) цикл розвитку;
в) епізоотологія;
г) клінічні ознаки;
д) патогенез;
е) діагноз;
є) заходи боротьби.


1.ПРОТЕОЦЕФАЛЬОЗ

Протеоцефальоз - інвазійна хвороба прісноводних риб. Частіше уражується пелядь, окунь, щука, омуль, муксун, ряпушка, сом, сиг, харіус, колюшка й ін. Викликають захворювання гельмінти Proteocephalus dubius (в окуня), Р. esocis (у щуки), Р. osculatus; (у сома), Р. exiguus (у пеляді), що належать до родини Proteocephalidae. Паразити локалізуються у кишечнику.

Опис збудника. Р. exiguus - стьожковий гельмінт білого кольору, що досягає 40-50 мм довжини й 1,0-2,5 мм ширини. Голівка паразита округлої форми із чотирма бічними округлими присосками; на вершині її може бути п'ята (тім'яна) присоска або її рудимент. Стробіла із чітко вираженою членистістю. Статеві протоки виводяться на одну з бічних сторін членика. Статева система у вигляді безлічі сім’яників, розташованих у членику в один або два шари, що займають весь простір між жовточниками. Останні відтиснуті до країв членика. Матка відкривається на вентральній стороні членика.

Розвиток збудника. Гельмінти у кишечнику риб виділяють яйця, вкриті тонкою шкаралупою, що містять ембріони. Яйця у діаметрі 0,02-0,03 мм попадають у воду. Подальший їх розвиток відбувається в організмі проміжного хазяїна - веслоногих ракоподібних із родів: Cyclops, Eucyclops, Macrocyclops, Mesocyclops й ін. У тілі цих рачків утворюється личинка - процеркоїд. Заражених рачків поїдають риби, і в їх кишечнику процеркоїд перетворюється у наступну личинкову стадію - плероцеркоїда, а потім у дорослого паразита, здатного відкладати яйця.

Епізоотологія. Хворобу переважно реєструють у природних прісноводних водоймах України. Реєструють її у весняно-літній період - час, сприятливий для розвитку гельмінта. Заражається риба різного віку, але особливо молодь, що харчується зоопланктоном. Екстенсивність й інтенсивність інвазії наростають із травня-червня й досягають максимуму в серпні (80-100%). Уражуються також кижуч і сталевоголовий лосось. Риби, що заразилися навесні або на початку літа, зберігають інвазію в організмі протягом усього року, і лише на наступний рік навесні, після виділення яєць, вони завершують свій життєвий цикл. При дослідженні риб протягом усіх сезонів року в кишечнику знаходять гельмінтів на різних стадіях розвитку. Інвазія в природі зберігається в рибі. Вважають, що личинки гельмінта в проміжному хазяїні в осінньо-зимовий час гинуть. З однієї водойми в іншу інвазія може заноситися з течією води від інвазованих проміжних хазяїнів, а також при заході риби. Перевезення риби з неблагополучних водойм у благополучні також може привести до поширення протеоцефальоза.

Клінічні ознаки. Хвора риба плаває у поверхневому шарі води й на мілководді. Рухи її мляві, вона виснажена, луска матова, зябра й слизові оболонки анемічні, дещо роздуте черевце внаслідок наповнення кишечнику протеоцефалюсами.

Патогенез і патологоанатомічні зміни залежать від ступеня ураження гельмінтами. Скупчуючись у великій кількості, гельмінти травмують стінку кишечнику своїми присосками. Харчуються за рахунок хазяїна, це приводить до зниження вгодованості й виснаження риб. Виникає закупорка просвіту кишечнику й повна непрохідність харчових мас. У місцях прикріплення паразитів слизова кишечнику має виразки, іноді з’являються ділянки, що кровоточать. Кишечник запалений, стінка його тонка й легко піддається розриву. У крові зменшується вміст гемоглобіну.

Діагнозставлять на основі результатів розтину кишечнику риб і виявлення у ньому гельмінтів протеоцефалюсів. Останніх збирають і визначають їх видову приналежність.

Заходи боротьби й профілактика. Лікування не розроблене. При перевезенні риби в інші водойми необхідно проводити її гельмінтологічний розтин. При виявленні інвазованих протеоцефалюсами риб їх до перевезення в благополучні водойми не допускають.

 

 


 


 

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 762;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.