ПОМФОРИНХОЗ

Помфоринхоз - гельмінтозне захворювання хижої риби, збудником якого є скреблик Pomphornynchus laevis із родини Pomphorhynchidae. Живуть паразити в кишечнику вусаня, миня, щуки, судака, окуня, форелі, язя, вугра, сигових і харіусових риб.

Опис збудника. Р. laevis досить великий гельмінт, тіло майже циліндричної форми, з довгою шийкою і хоботком. На хоботку є 18 повздовжніх рядів гачків, по 12 гачків у ряду. Самець 13-16 мм довжини, 1,3-1,5 мм ширини. Сім’яники витягнуті, лежать у середній частині тіла. Цементні залози округлі, розташовані трьома парами. Самка досягає довжини 22-28 мм і близько 3 мм ширини. Яйця веретеноподібної форми довжиною 0,119-0,121 мм.

Розвиток збудника відбувається за участю проміжного хазяїна - рачка-бокоплава - Gammarus pulex. Яйця скреблика, потрапивши з екскрементами риби в зовнішнє середовище, заковтуються проміжним хазяїном. У його кишечнику оболонки яйця руйнуються, і з нього виходить личинка (акантор). Личинка проникає в стінку кишечнику, де починає розвиватися і через 2-3 тижні перетворюється в преакантелу. У цій стадії у личинки протягом місяця формуються всі органи, властиві дорослому паразиту, і личинка перетворюється в III інвазійну стадію - акантелу. В організмі проміжного хазяїна личинка в цей час інтенсивно росте. Заражений бокоплав як кормовий об’єкт, потрапивши в кишечник остаточного хазяїна - риби, перетравлюється, а личинка проникає своїм хоботком у стінку кишечнику і вже через 10-12 днів досягає статевозрілої стадії. Встановлено, що розвиток помфоринхусів може відбуватися і з додатковим хазяїном - молоддю риби з родини коропових. Вони поїдають інвазованих бокоплавів, личинки паразита поселяються у порожнині тіла, печінці, інкапсулюються, а хижі риби, харчуючись молоддю коропових риб, заражаються помфоринхозом.

Епізоотологія. Джерело інвазії - заражена риба й інвазовані проміжні хазяїни. Хворобу частіше реєструють у водоймах озерного типу, у басейнах великих рік європейської та азіатської частини СНД. У формі епізоотії захворювання проявляється рідко, але екстенсивність та інтенсивність інвазії хижої риби у деяких випадках можуть досягати великих розмірів.

Інвазованих скребликами риб виявляють навесні, наприкінці літа, восени та у зимовий період.

Найбільш інтенсивне зараження спостерігають у літній період, а восени зараженість знижується. Інколи у кишечнику знаходять до 500­600 екземплярів паразитів.

Патогенез. Скреблики за допомогою хоботка проникають у стінку кишечнику риби, інколи можуть проколоти її наскрізь і проникнути у печінку. У місцях прикріплення паразитів можуть бути сполучнотканинні вузлики величиною з горошину. Спостерігають вогнища крововиливів. Скреблики закупорюють просвіт кишок і перешкоджають проходженню харчових мас.

Діагнозставлять на основі розтину кишечнику і виявлення скребликів та визначення їх виду.

Профілактика полягає в недопущенні завозу інвазованої риби в благополучні водойми. Гельмінтологічне дослідження імпортованої риби обов’язкове.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 627;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.