НЕМАТОДОЗИ РИБИ

Нематодози - інвазійні захворювання риб, збудниками яких є круглі черви, що відносяться до класу нематод (Nematoda).

Анатомія й біологія нематод. Тіло нематод видовжене, ниткоподібної або веретеноподібної форми різної довжини (від 0,5 до 125 мм), покрите щільною кутикулою. Поверхня кутикули в деяких видів покреслена в повздовжньому й поперечному напрямках, а в деяких нематод на кутикулі є потовщення у формі шипів, горбків, валиків. Під кутикулою розміщений одношаровий епітелій і мускулатура. У порожнині тіла розташовані внутрішні органи. Травний апарат починається ротовим отвором, що веде в короткий стравохід і кишкову трубку, яка закінчується на задньому кінці тіла анальним отвором. У деяких нематод рот оточений різним числом губ різної форми. Екскреторна система представлена двома бічними каналами, які починаються в задній частині тіла, потім з'єднуються в один канал, що відкривається в передній частині тіла. Нервова система складається з нервового кільця, розташованого навколо стравоходу, і навкологлоткових стовбурів, які відходять від нього. На поверхні кутикули є чутливі сосочки (головні, шийні й статеві), що з’ єднуються з нервовими стовбурами.

Нематоди - роздільностатеві гельмінти. Самки, більші за самців. Статева система самця складається зі звитого трубчастого сім’ яника, з’ єднаного із сім'япроводом. Отвір сім’ япроводу відкривається в пряму кишку, утворюючи клоаку. У самців є додаткові органи копуляції - спікули, рульок, статеві сосочки. У більшості нематодів є дві спікули, які частіше є рівні за довжиною. Жіноча стат. система складається із двох тонких звитих яєчників, з’ єднаних через яйцепровід із двома трубчастими матками, які утворюють загальний канал - вагіну, останній відкривається в різних частинах вентральної поверхні тіла. Формування самок і самців відбувається на личинковій стадії розвитку. Самки після запліднення виділяють яйця або личинки, тому нематод розділяють на яйцекладних і живородних. Яйцекладні нематоди виділяють яйця в кишечник хазяїна, що з екскрементами потрапляють у воду, де й розвиваються. У живородних нематод після заплідн. вагіна заростає, а виділення личинок відбувається при розриві кутикули й тіла матки. Так личинки потрапляють у зовн. середовище.

Круглі черви розвиваються як за участю проміжного хазяїна, так і без нього. У зовнішньому середовищі з яєць формуються личинки, після чого вони заражають рибу. У нематод деяких видів яйця в зовнішньому середовищі повинні перебувати певний час, щоб личинка дозріла, і тільки після цього, потрапивши в організм риб, вони можуть викликати зараження. Личинки інших нематод спочатку попадають в організм безхребетних (ракоподібних, малощетинкових хробаків, мокреців проміжних хазяїнів), де вони розвиваються до інвазійної стадії, а потім разом із безхребетними як кормовими об’ єктами попадають до риби - остаточного хазяїна, де надалі й розвиваються, досягаючи статевозрілої стадії. У деяких нематод личинки з безхребетними тваринами спочатку потрапляють в організм мирних риб (додаткових хазяїнів), яких поїдають рибоїдні птахи або хижі риби, і вже в них в організмі паразит розвивається до статевозрілої стадії.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 873;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.