МЕТЕХІНОРИНХОЗ

Рис. 10 Metechinorhynchus salmonis: б — хоботок із гаками; у — яйце в стадії розвитку

Захворювання викликається скребликами Metechinorhynchus salmonis і М. truttae із родини Echinorhynchidae. М. salmon is поселяється в кишечнику лососевих, харіусових, сигових риб, у щуки, вугра, ляща, червоноперки і деяких інших прісноводних риб.

Рис. 11 Кишечник сига, уражений скребликами

Опис збудника. М. salmonis і М. truttae мають тіло циліндричної форми, розширене в передній частині. Хоботок майже циліндричний, злегка вигнутий, довжиною 0,8—1 мм. На хоботку 15—17 повздовжніх рядів гаків, у кожному ряду по 6—8 гачків. Самець 3,5— 6,0 мм довжини і 0,9—1,5 мм ширини. Хобіткова піхва мішкоподібна, лемніски коротші за хоботкову піхву. Сім’яники округлі, розташовані в середині тіла. Шість цементних залоз лежать компактно за сім’яниками. Самка 6—10 мм довжини, 1,2—1,8 мм ширини. Яйця веретеноподібні, довжина 0,09Х0,029 мм. У М. truttae лемніски довші за хоботкову піхву, сім’яники неправильної чотирикутної форми. Цементні залози подовжено-грушоподібної форми, притиснуті до сім’ яників.

Розвиток М. salmonis відбувається за участю проміжного хозяїна—бокоплава Pontoporeia affinis, а М. truttae — Gammarus pulex.

Епізоотологія. Метехіноринхоз реєструють переважно в природних водоймах: ріках, озерах, водоймищах. Зараження риб відбувається у весняно-літній період. Екстенсивність й інтенсивність інвазії наростають із кінця весни до осені. Уражених риб виявляють в уловах восени, узимку і навесні.

Клінічні ознаки. Хвора риба виснажена, тримається в поверхневому шарі води, поїдається рибоїдними птахами. Шкірні покриви тьмяні, зябра і слизові оболонки анемічні.

Патогенез. Скреблики завдають великої шкоди лососевим рибам. Своїми хоботками вони пронизують кишкову стінку і потрапляють у сполучну тканину. У цих місцях спостерігається сильне розростання сполучної тканини, і відбувається загрубіння ушкодженої ділянки. Порушується процес виділення травних соків і скорочувальної функції кишечнику. При сильному зараженні риб скребликами (до 300 і більше екз.) відзначають катарально-геморагічне запалення кишечнику, а в окремих випадках - прорив стінки кишечнику і перитоніт. Більш важко хвороба протікає в молодих риб, коли організм ще не зміцнів, а стінка кишечнику тонка і частіше розривається.

Діагнозставлять на основі розтину кишечнику риб. При виявленні скребликів визначають їхню видову приналежність.

Лікування не розроблене. Профілактика полягає в обмеженні перевезень інвазованих риб у благополучні водойми, що іноді викликається необхідністю акліматизації та розведення цінних видів риб у нових водоймах.

 

 









Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 641;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.