Класифікація хвороб риб.

Класифікація хвороб риб найбільш зручна за етіологічним принципом, тобто залежно від причин, що викликають захворювання. Всі хвороби риб підрозділяються на дві групи – заразні і незаразні.

Заразні хвороби викликаються вірусами, бактеріями, грибами, водоростями і тваринами паразитами і передаються від хворої риби до здорової.

Незаразні захворювання, що не мають збудника, виникають в результаті різкої зміни умов зовнішнього середовища (коливання температури води, дефіциту або надлишку кисню, забруднення води токсичними речовинами і т.д.) порушенні обміну речовин при неправильному годуванні, авітаміноз ах, травмуванні і т.д.

Заразні хвороби діляться на інфекційні збудниками яких є віруси, бактерії і гриби та інвазійні збудниками яких є тварини-паразити – найпростіші, гельмінти, ракоподібні і деякі інші.

Такі захворювання називаються відповідно протозойними (від латинського слова «протозоа» - прості), гельмінтози (від «гельмінт»- паразитичний черв’як), крустацеозами від «крустацеа» - ракоподібні). В межах кожної з цих груп захворювання можуть бути дрібніші підрозділи на хвороби, що викликаються певними групами паразитів. Назви інвазійних хвороб утворюються з кореня родової назви збудника з додаванням суфікса «оз» або «е» (наприклад, триходина – триходиноз, сангвінікола – сангвінікольоз.








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 1349;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.