Періоди та форми хвороб.

 

Хворобливий процес ділиться на три періоди.

Перший період — прихований, або латентний (інкубаційний при інфекційних хворобах) — від моменту проникнення збудника в організм до появи перших клінічних ознак захворювання. Тривалість цього періоду залежить від стану організму, температури води, стану збудника, кількості заразного збудника, що поступив в організм, способу його проникнення і т.д. Наприклад, інкубаційний період при запаленні плавального міхура коропа при температурі води вище 15° С коливається від 1,5 до 2,5 .мес, при нижчій температурі збільшується до 6—7 міс.

При розробці заходів боротьби з хворобами тривалість інкубаційного періоду має велике практичне значення, оскільки дозволяє провести профілактичні заходи щодо попередження спалаху захворювання (ізоляція, карантин і ін.).

Другий період — клінічний ( прояв хвороби) — с основним і характеризується появою клінічних ознак. Перші ознаки хвороби, шо з'явилися, звичайно виражені слабо і не є типовими для даного захворювання. Пізніше вони стають чіткими і характерними. Так, підхід риби до поверхні води відмічається майже при всіх захворюваннях, пов'язаних з ураженням зябрового апарату. Подальше накопичення в організмі риби збудників і їх токсинів приводить до появи яскраво виражених типових для даної хвороби клінічних ознак. Тривалість клінічного періоду залежить від стану хворого організму, комплексу зовнішніх умов і при різних хворобах неоднакова — від декількох днів до декількох місяців.

Третій період — завершення хвороби. Вона може закінчитися одужанням (повне відновлення порушених функцій), неповним одужанням (залишкові явища у вигляді стійких змін тієї або іншої системи) або летальним результатом (смерть). Часто перехід від хвороби до одужання відбувається поволі, клінічні ознаки зникають поступово.

Залежно від тривалості хвороби виділяють гостру, під гостру і хронічну форми. Гостра форма триває від декількох днів до 1,5—2.0 тижнів і супроводжується загибеллю приблизно 80— 90% риб. При цьому виявляються тільки ті клінічні ознаки, які встигають розвинутися за цей час. Так, при гострій формі бранхіомікозу, відбувається гостре запалення зябрового апарату і хворі риби гинуть через декілька днів. Підгостра форма триває дещо довше і клінічні ознаки встигають добре виявитися, загибель риби значна. Хронічна форма триває тижні, місяці, іноді близько року і характеризується наявністю окремих ознак хвороби і невисокою смертністю риб. Наприклад, при хронічній формі краснухи коропа на тілі риб видно відкриті виразки і рубці, що рубцюються.

 

 








Дата добавления: 2015-04-29; просмотров: 1094;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.