Збалансована система

Вона, як правило, утворюється при організації дистриб'юторської компанії (коли ця діяльність є єдиним або основним джерелом доходу компанії) або з витягуючої системи при посиленні конкуренції в ніші ринку компанії. Ця система передбачає акцент на прогнозування і планування продажів, закупівель, рух запасів. При цьому враховуються найрізноманітніші фактори, що впливають на планування. Велика увага приділяються всім витратам на шляху товару від постачальника до клієнта. Дуже часто це вимагає використання системи (як правило, автоматизованої), що зв'язує всі відділи і процеси підприємства. Будь-які впровадження спочатку довго і ретельно прораховуються і моделюються.

Плюси системи:

- мінімальні витрати на одиницю продукції;

- оптимальні запаси і спосіб їх поповнення;

- свідомо прибуткова діяльність (всі стратегічні цілі мають свою «ціну», і, допускаючи в деяких випадках збиткову тактику, компанія робить це осмислено і з певною метою).

Мінуси системи:

- компанія може зазнавати серйозні збитки за відсутності злагодженості дій або підтримки управлінських рішень різними відділами;

- складні системи розрахунків показників, необхідних для роботи;

- громіздкі системи автоматизованого управління, що вимагають якісної підтримки відділу інформаційних технологій.

 

Ще зовсім нещодавно в багатьох компаніях під тиском конкурентної боротьби відбувався перехід від виштовхуючої системи до витягуючої (принцип «клієнт завжди має рацію»). І оскільки саме відділ маркетингу працював тісніше за всіх з клієнтами, він займав очолююче положення. Проте необхідність зниження витрат (принцип «все, що не витратив – вважай, заробив») примушує підприємства переглядати свою політику на користь збалансованої системи. Проте не завжди подібні переходи бувають «м'якими» і вдалими.

Наведемо прикладитого, як найефективніше можна перейти від виштовхуючої або витягуючої систем до збалансованої з погляду вирішення конкретних найбільш типових проблем, які виникають при використанні двох перших систем.








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 720;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.