Визначення потреби в матеріальних ресурсах

 

Необхідною умовою вирішення завдань визначення потреб в матеріалах є встановлення виду потреби та вибір методу їх розрахунку.

Під потребою в сировині і матеріалах розуміється їх кількість, необхідна до певного терміну на встановлений період для забезпечення виконання заданої програми виробництва або наявних замовлень.

Оскільки в більшості випадків потреба в матеріалах ув'язується з деяким періодом, то говорять про періодичну потребу. Періодична потреба складається з первинної і вторинної.

Під первинноюрозуміється потреба в готових виробах, вузлах і деталях, призначених для продажу, а також в запасних частинах, які закуповуються. Розрахунок первинної потреби, як правило, здійснюється за допомогою методів математичної статистики і прогнозування. Щоб уникнути жорсткої залежності від термінів постачання і застрахувати себе від втрат, підприємство прагне до багатократного використання одних і тих же деталей і вузлів шляхом уніфікації продукції, що випускається, і створення їх запасів. Ризик неправильної оцінки або неточного прогнозу потреб компенсується відповідним збільшенням страхових запасів. Чим надійніше прогноз, тим нижче необхідний рівень запасів. Встановлена первинна потреба є основою управління матеріальними потоками на підприємствах, що працюють у сфері торгівлі.

Для промислових підприємств первинну потребу слід розкладати на вторинні складові, такі, як вузли, деталі і сировина. При розрахунку вторинної потребипередбачаються заданими: первинна потреба, що включає відомості про об'єми і терміни; специфікації або відомості про вживаність; можливі додаткові постачання; кількість матеріалів, що знаходяться у розпорядженні підприємства. Тому для визначення вторинної потреби використовуються, як правило, детерміновані методи розрахунку. Якщо такий спосіб встановлення потреби неможливий через відсутність специфікацій або незначної потреби в матеріалах, то її прогнозують, використовуючи дані про витрату сировини і матеріалів.

Потреба виробництва в допоміжних матеріалах та інструментах називається третинною. Вонаможе бути визначена виходячи з вторинної на основі показників використання матеріалів (детерміноване визначення потреби), шляхом проведення стохастичних розрахунків на основі витрати наявних матеріалів або експертним шляхом.

Розрізняють також брутто- і нетто-потреби. Під брутто-потребоюрозуміється потреба в матеріалах на плановий період без врахування того, чи є їх запаси на складі або у виробництві.

Відповідно нетто-потребахарактеризує потребу в матеріалах на плановий період з урахуванням їх наявних запасів і визначається як різниця між брутто-потребою і наявними складськими запасами до конкретного терміну.

На практиці сумарна потреба в матеріалах може бути вище за брутто-потребу на додаткову потребу, обумовлену браком у виробництві і проведенням робіт по технічному обслуговуванню і ремонту устаткування. Після зіставлення з величиною наявних складських запасів залишкова потреба коректується на величину поточних замовлень.

Потреба в матеріальних ресурсах визначається витратами на:

- основне виробництво, включаючи виробництво комплектуючих виробів і запасних частин;

- виготовлення технологічного оснащення та інструментів;

- виготовлення нестандартного устаткування і модернізація устаткування;

- проведення НДР і ДКР (з урахуванням виготовлення дослідних зразків та експериментальних робіт);

- реконструкцію цехів, ділянок;

- ремонтно-експлуатаційні потреби;

- капітальне будівництво;

- роботи соціально-культурної і побутової сфер;

- створення запасів.

 

Потреба в матеріалах (Gм.осн) на основне виробництво визначається за формулою:

 

 

де Qi – обсяг випуску продукції по кожному найменуванню (шт.);

ni – норма витрати матеріалу на один виріб з урахуванням технологічних втрат (натур. од.);

m – кількість найменувань виробів.

 

Загальна потреба в конкретних матеріалах (Gм) визначається за формулою:

 

 

де Zн.з – норма запасу матеріалу;

Zм.ф – фактична наявність матеріалу на підприємстві;

Gм.н.п – необхідна кількість матеріалу на зміну незавершеного виробництва;

Gм.екс – потреба в матеріалах для ремонтно-експлуатаційних та інших потреб.

 

Оборотні засоби й оборотні фонди підприємств розраховуються за формулою:

 

 

де Мтв – потреба в матеріалі на товарний випуск;

Мнзв – потреба в матеріалі на зміну незавершеного виробництва;

Мре – потреба в матеріалі на ремонтно-експлуатаційні потреби;

Мнт – потреба на виробництво нової техніки;

МІпз – потреба на перехідні запаси, які створюються на кінець планового періоду;

Моз – очікуваний залишок даного матеріалу на початок планового періоду;

Me – величина очікуваної економії матеріалів;

Ммр – кількість матеріалів, яку можна одержать за рахунок мобілізації внутрішніх ресурсів;

Мзп – кількість матеріалів, яка повинна бути завезена від зовнішніх постачальників.

 

Цей показник є основним і кінцевим. При розробці планів постачання необхідно його мінімізувати. Перераховані елементи балансу МТЗ називають показниками плану МТЗ. Встановлення їх величини є одним з основних завдань при розробці плану МТЗ. Воно вирішується за допомогою спеціальних розрахунків.

 

У практиці роботи підприємств використовують декілька методів забезпечення підприємства матеріалами:

- позаказний;

- на основі планових завдань;

- на основі очікуваного споживання.

Сукупність всіх методів матеріально-технічного забезпечення показана на рис. 1.

 

Рис. 1. Методи матеріального забезпечення виробництва

 

Позаказний методможна розглядати як різновид методу матеріального забезпечення виробництва на основі планових завдань, оскільки обидва методи базуються на детермінованому розрахунку первинної потреби в матеріалах. Відмінною рисою позаказного методу забезпечення є негайна реалізація виниклої потреби в замовленні, що в нормальних умовах означає відсутність необхідності в складських запасах. Тому розрахунок нетто-потреби не передбачається. Головним завданням менеджера по закупівлях є своєчасне (з урахуванням періоду попередження) складання заявок на матеріали.

Забезпечення виробництва на основі очікуваного споживання базується на вихідних даних про витрату матеріалів за минулі періоди часу і характеризує очікувану, прогнозовану потребу в них. Після встановлення виду і розрахунку потреби в рамках матеріального забезпечення виробництва необхідно вирішити два принципові завдання управління матеріальними потоками:

- коли необхідно зробити замовлення на матеріал? Для цього слід визначити період попередження і скласти заявки по всіх позиціях матеріалів, які зберігаються на складі (завдання розрахунку термінів замовлення);

- скільки потрібно замовити матеріалу? З цією метою необхідно провести розрахунок економічної партії постачання за умови мінімізації витрат на закупівлю і зберігання матеріалів з урахуванням знижок на ціну при збільшенні її розміру (завдання розрахунку обсягу замовлення).








Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 2605;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.011 сек.