Психологічні особливості та статус дітей-сиріт, вихованців з обмеженими можливостями.

Дитина-сирота – дитина, у якої померли чи загинули батьки; дитина, позбавлена батьківського піклування – дитина, батьки якої: позбавлені батьківських прав, визнані відсутніми безвісти, недієздатними, відбувають покарання в місцях позбавлення волі тощо. Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування – визначене відповідно до законодавства становище дитини, що надає їй право на повне державне забезпечення й отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджене комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування (свідоцтво про смерть обох батьків, рішення суду про оголошення батьків померлими, вирок суду, медична довідка тощо) [44, с.69-71]. Інвалід – особа зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюваннями, травмами (їх наслідками), вродженими пороками розумового або фізичного розвитку, що призводе до обмеження нормальної життєдіяльності, викликає потребу в соціальній допомозі й посиленому соціальному захисті, виконання з боку держави відповідних заходів для забезпечення її законодавчо визначених прав.

Вихованцям-дошкільникам навчальних закладів для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації, притаманні: емоційна глухота, затримка ділового спілкування з дорослими, несприйняття прикладів діяльності дорослого, неадекватне ставлення до оцінки дорослого, занижена емоційна активність та пасивність у всіх видах діяльності, занижена емпатія, імпульсивність та неусвідомленість поведінки, відхилення в розвитку образу «Я». Молодшим школярам характерні: дисгармонія інтелектуальної сфери, несформованість внутрішнього плану мислення, ситуативність мислення й поведінки. Підлітки вирізняються несформованістю внутрішньої позиції, слабкою орієнтацією на майбутнє, неясністю образу «Я», слабістю інтимно-особистісних контактів з дорослими, малою вибірковістю по відношенню до ровесників, заниженою самооцінкою, конфліктністю систем вимог до чоловічності й жіночності тощо.

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 690;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.