Соціально-виховна діяльність кафедри соціальної педагогіки Харківської державної академії культури.

Згідно з Концепцією національного виховання студентської молоді (25 червня 2009 р.) в Харківській державній академії культури створені умови для формування свідомого громадянина – патріота Української держави, активного провідника національної ідеї, представника української національної еліти. Для забезпечення виховного процесу в академії створена відповідна організаційна структура: посади проректора з науково-педагогічної та виховної роботи, заступника декана, завідуючого кафедрою, а також куратори, органи учнівського самоврядування.

Національно-виховна діяльність на кафедрі проводиться за такими напрямами:

1. Національно-патріотичне виховання, яке реалізується через викладання студентам таких дисциплін, як Педагогіка, Етнопедагогіка, Людина у сучасному соціумі; відвідування студентською молоддю музеїв, інших видатних історичних місць Харкова, України; плекання українських традицій, що сприяє формуванню у молодої людини відповідальності за долю України, вихованню любові до рідної землі, її історії, культивуванню працелюбства, глибокого зв’язку з природою.

2. Інтелектуально-духовне виховання, яке здійснюється через викладання таких дисциплін, як Соціальна філософія, Основи профорієнтаційної роботи, Професійна творчість, Самовиховання та саморегуляція особистості, Соціальна педагогіка тощо; проведення брейн-рингів, олімпіад, мініконференцій; бесід про підготовку до літньої та зимової сесій, наслідки поточних модульних атестацій, про відповідальне ставлення до навчального режиму академії; заходи, присвячені посвяченню студентів у Соціальні педагоги, знайомству студентів-першокурсників із викладачами кафедри та куратором студентської групи, що сприяє розвитку пізнавального інтересу, творчого мислення студентів, вихованню потреби самостійно здобувати знання, побудові професійної кар’єри, формуванню особистісного світогляду тощо.

3. Громадянсько-правове виховання, яке забезпечується через викладання студентам таких дисциплін, як Основи соціально-правового захисту особистості, Правові засади сімейного життя, Соціально-молодіжна політика; святкування визначних дат (День Конституції); залучення студентської молоді до діяльності Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (зокрема Київського району) за напрямами «Телефон довіри», «Школа волонтерів і волонтерський центр»; проведення методичних нарад, що сприяє прищепленню підростаючому поколінню поваги до прав і свобод людини та громадянина, вихованню поваги до Конституції, громадянського обов’язку перед Україною, залученню студентської молоді до участі у доброчинних акціях і розвитку волонтерського руху.

4. Моральне виховання, яке реалізується через викладання дисциплін Етика і естетика, Соціально-педагогічна профілактика правопорушень; святкування Міжнародного дня боротьби з рабством; проведення виховних бесід; семінарів («Протидія торгівлі людьми у діяльності соціального педагога»); організацію та проведення заходів із студентами-іноземцями підготовчого факультету тощо, що сприяє формуванню у студентів почуття власної гідності, рівності, свободи, моральної культури особистості, культури міжнаціональних стосунків.

5. Екологічне виховання, яке здійснюється через викладання дисциплін Основи екології, Екокультура особистості; організацію походів на природу; догляд за власною клумбою у сквері академії культури тощо, що сприяє формуванню у студентів екологічної культури, оволодінню знаннями раціонального природокористування, вихованню почуття відповідальності за природу.

6. Естетичне виховання, яке реалізується через викладання дисциплін Етика і естетика, Історія світової культури тощо; колективне відвідування студентами театрів, картинних галерей, салонів; проведення виставки hand-mad серед молоді, що сприяє розвитку естетичних потреб, поглядів, смаків, виробленню умінь примножувати культурно-мистецькі надбання народу, відтворювати прекрасне у повсякденному житті.

7. Трудове виховання, яке здійснюється через викладання економічних дисциплін, професійно-орієнтовану, соціально-виховну, корекційно-реабілітаційну, соціально-педагогічну, стажерську практики; проведення суботників в академії та гуртожитку, що сприяє свідомому ставленню до праці, розвитку уміння самостійно та ефективно працювати.

8. Фізичне виховання та утвердження здорового способу життя, яке реалізується через викладання дисциплін Фізична культура, Соціально-педагогічна робота у сфері дозвілля, Позашкільна педагогіка тощо; проведення виховних бесід та перегляд програм, фільмів щодо профілактики ВІЛ/СНІДу, паління, вживання алкогольних напоїв; відвідування реабілітаційного центру для осіб, які вживають наркотичні засоби, громадської організації «Емануїл»; чергування кураторами кафедри у гуртожитку, де мешкають студенти: проведення з останніми бесід щодо безпечної поведінки у період свят, контроль за порядком, допомога у вирішенні проблем життєдіяльності, що сприяє вихованню відповідального ставлення підростаючого покоління до власного здоров’я, формуванню навичок фізичної культури, духовному і психічному загартуванню, формуванню потреби у безпечній поведінці, протидії негативним звичкам, профілактиці захворювань, активному відпочинку.

Кафедра соціальної педагогіки здійснює й соціальне виховання студентської молоді, що є ще одним пріоритетним напрямом виховання. Створення умов для розвитку соціальності студентів – це запорука їхньої нормальної соціальної життєдіяльності сьогодні і в майбутньому, становлення як відповідальних сім’янинів, професіоналів, жителів територіальної громади, країни, світу в цілому. Засвоєння соціальних цінностей студентами, зокрема сімейних, реалізується через викладання таких дисциплін, як Педагогіка сімейного виховання, Акмеологічні засади сімейного життя, Соціально-педагогічний супровід сім’ї тощо; виховні бесіди; виготовлення стінгазет; проведення тренінгів сімейної тематики; організацію та проведення молоддю заходів у Римо-католицькому храмі де Поля для дітей та підлітків. З метою нормалізації та гармонізації внутрігрупових відносин проводяться збори, тренінги, святкування Днів народжень. Задля розвитку соціальної толерантності, активності студентів під керівництвом кураторів та викладачів кафедри молодь бере участь в організації та проведенні виховних та святкових заходів у приймальнику-розподільнику для дітей, Українському НДІ протезування, протезобудування і відновлення працездатності, в притулку «Гармонія», у школі для дітей, хворих на цукровий діабет тощо.

 








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 756;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.