Завдання системи фінансування інноваційної діяльності

Планування інноваційних процесів передбачає також визначення обсягу коштів, необхідних для здійснення усіх видів інноваційної діяльності та оцінювання можливості підприємства акумулювати їх у тих часових межах, які відповідають життєвому циклу інновації.

Система фінансування інноваційної діяльності на рівні держави. Завдання:

— створення необхідних передумов для швидкого й ефективного впровадження технічних новинок в усі ланки господарського комплексу країни, забезпечення її струк­турно-технологічної перебудови;

— збереження і розвиток стратегічного науково-тех­нічного потенціалу в пріоритетних напрямах економічної діяльності;

— створення необхідних матеріальних умов для збере­ження і розвитку наукового потенціалу країни, запобіган­ня відпливу наукових кадрів за кордон;

Ці завдання можуть вирішуватися шляхом прямого бюджетного фінансування, надання грантів недержавними організаціями та фондами, через створення інституційно-правових умов, за яких заохочувалося б фінан­сування науково-дослідних робіт комерційними струк­турами.

Система фінансування інноваційної діяльності на рівні окремих суб'єктів підприємницької діяльності.На­цілена на фінансування інноваційних проектів, що забезпечують зміцнення конкурентних позицій підпри­ємств.

Вихідними принципами, на основі і з урахуванням яких слід вибудовувати систему фінансування іннова­цій, є:

а) чітка цільова орієнтація, що сприяє швидкому й ефективному впровадженню інновацій;

б)логічність, економічна обґрунтованість і юридична захищеність прийомів і механізмів залучення інвестицій;

в)множинність джерел фінансування;

г)комплексність і гнучкість, що передбачає здатність одночасно фінансувати заплановані технічні та технологічні нововведення, ефективно перерозподіляючи грошові потоки.

Фінансування інноваційної ді­яльності передбачає залучення інвестицій. Інвестиції — довготермінові вкладення капіталу в різні сфери діяльності з метою отримання прибутку. Інвестиції в інноваційну діяльність підприємства пе­редбачають такий рівень їх прибутковості, який би був не меншим, ніж віддача від вкладення вільних фінансових коштів на депозити. Інвестування інноваційної діяльності здійснюється на основі розроблених інноваційних програм або проектів.








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1601;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.