Принципи формування інноваційної політики підприємства

Формування інноваційної політики слід здійснювати на основі певних принципів.

Принципи формування інноваційної політики —норми, прави­ла поведінки організації, що встановлюють взаємозв'язок між розвитком підприємства і напрямами його інноваційної діяль­ності.

Переважання стратегічної спрямованості. Інноваційну діяльність слід планувати в межах обраної стратегії, а реалізація іннова­цій повинна забезпечувати досягнення стратегічних цілей. Тип загальної стратегії визначає напрям інноваційного по­шуку та зміст інноваційної діяльності, впливає на вибір форм її організації.

Орієнтація на потреби ринку. Розроблення і впрова­дження інновацій буде доцільним за умови, що вони вне­суть у товар чи послугу те, що вигідно відрізня­тиме його від аналогічних товарів конкурентів, тобто створять йому конкурентні переваги. Для цього необхід­но ретельно досліджувати ринок та його наявні і приховані потреби.

Цілеспрямованість. Будь-які інноваційні зміни на підприємстві слід здійснювати з певною метою. Чіт­ке визначення цілей інноваційної діяльності дає змогу вибрати засоби їх здійснення, контролювати процес реалі­зації інновацій через розроблення ієрархії цілей для структурних одиниць підприємства, задіяних у процесі реалізації інновації, і визначення ступеня досягнення ни­ми поставлених цілей.

Комплексність. Цей принцип вказує на необхідність залучення у процес розроблення інновацій усіх внутріш­ніх елементів підприємства. Керуючись принци­пом комплексності, керівники підприємства повинні роз­глядати конкретні інновації не як проблему окремого під­розділу, а як процес, що певною мірою стосується всіх служб підприємства.

Планомірність. У процесі планування інноваційної діяльності визначаються терміни реалізації інновацій, виконавці, послідов­ність дій, необхідні ресурси; прогнозуються можливі ко­рективи процесу; узгоджується реалізація інноваційних заходів із поточним планом діяльності підприємства. Дотримання принципу планомірності дає змогу коор­динувати роботу всього підприємства у період створення інновацій, підготовки до її впровадження, реалізації та згортання.

Інформаційна забезпеченість. Передбачає форму­вання інноваційної політики з врахуванням сучасних до­сягнень НТП і тенденцій розвитку науки і техніки у від­повідній галузі (вільний доступ до джерел нау­ково-технічної інформації).








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 816;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.