Система державного регулювання інноваційної діяльності

Для досягнення стійкого економічного зростання держава мусить спрямовувати свої зусилля на забезпечення ефективності інноваційної діяльності. Стратегія й ме­ханізми реалізації державної інноваційної політики, як правило, визначаються її законодавчими та урядовими структурами. Орієн­тація на суто ринкові механізми розвитку та подолання кризових явищ в національних економіках, як свідчить світовий досвід, безперспективна.

Згідно із Законом України «Про інноваційну діяльність», держав­не регулювання інноваційної діяльностіздійснюється шляхом:

- визначення й підтримки пріоритетних напрямів інноваційної діяльності державного, галузевого, регіонального та місцево­го рівнів;

- формування й реалізації державних, галузевих, регіональних та місцевих програм;

- створення нормативно-правової бази та економічних механізмів для підтримки й стимулювання інноваційної діяльності;

- фінансової підтримки виконання інноваційних проектів;

- встановлення пільгового оподаткування суб'єктів інноваційної діяльності;

- підтримки функціонування і розвитку сучасної інноваційної інфраструктури.

Суб’єктам інноваційної діяльності може бути надано фінансову підтримку в різних формах:

1. Повне безвідсоткове кредитування пріоритетних інноваційних проектів за кошти бюджетів різних рівнів.

2. Часткове (до 50%) безвідсоткове кредитування інноваційних проектів за кошти бюджетів різних рівнів за умови залучення до фінансування проекту решти необхідних коштів виконавця проекту або інших суб’єктів інноваційної діяльності.

3. Надання гарантій комерційним банкам, які здійснюють кредитування пріоритетних інноваційних проектів.

4. Майнове страхування реалізації інноваційних проектів у страховиків.

Види пільг в Україні:

1. 50% податку на прибуток і 50% ПДВ залишається у розпорядженні підприємства за умов, що виконання інноваційного проекту почнеться не пізніше, ніж через 1,5 року від дати його держаної реєстрації.

2. Інноваційним підприємствам дозволяється прискорена амортизація ОФ.

3. 50% земельного податку.

4. Звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ сировини, устаткування, обладнання, комплектуючих для випуску інноваційного продукту.

Законом встановлено повноваження у сфері інноваційної діяльності:

1.Верховна Рада Українивизначає єдину державну політику у сфері інноваційної діяльності.

2.Верховна Рада АР Крим, обласні й районні радизатверджують регіональні інноваційні програми, що креди­туються з відповідних бюджетів;визначають кошти бюджетів для фінансової підтримки регіональних інноваційних програм; контролюють фінансування регіональних інноваційних програм за кошти бюджетів.

3. Сільсь­кі, селищні, міські ради затверджують місцеві інноваційні програми; визначають кошти міс­цевих бюджетів для фінансової підтримки місцевих інно­ваційних програм; створюють комунальні інноваційні фінансово-кредитні установи для фінансової підтримки місцевих інноваційних програм за кошти місцевих бюджетів; затверджують порядок формування і використання коштів комунальних інноваційних фінансово-кредитних установ; контролюють фінансування місцевих інноваційних прог­рам за кошти місцевого бюджету; контролюють діяльність комунальних інноваційних фінан­сово-кредитних установ.

4. Кабінет Міністрів України здійснює державне управління й забезпечує реалізацію державної політики у сфері інноваційної діяльності;








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 662;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.