Закони і законодавчі акти.

2.Обсяги і джерела інвестування інновацій.Другим напрямом діяльності держави є безпосередня участь її загальнодержавних, регіональних і місцевих органів у регулюванні обсягів і використання різних джерел інвестування інновацій.

3.Асигнування і дотації з Державного та місцевих бюджетів.Серед засобів впливу держави на процес функціонування економіки важливе місце належить державним асигнуванням і дотаціям, оскільки ключовим моментом у побудові механізму державного ре­гулювання є надійне забезпечення діяльності всіх суб'єктів господа­рювання.

Державні асигнування — це виділення певної суми грошових коштів на фінансування господарських об'єктів, видів діяльності або соціальних програм за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також державних позабюджетних фондів.

4. Норми і нормативи.Норми і нормативи як один із важливих засобів державного регу­лювання використовуються як базовий елемент при розробці територіальних планів, а також при обґрунтуванні варіантів розвитку країни в цілому.

5. Ціноутворення.За умов виходу економіки України з кризового стану великого значення набуває такий засіб державного втручання, як цінове регу­лювання.

6. Ставки податків і пільгиз оподаткування.Основним важелем, найважливішим засобом державного впли­ву на соціально-економічний розвиток країни та на інноваційні про­цеси є податки та податкові пільги. Саме податки, як засвідчує еко­номічна історія, завжди використовувалися державою як найдієвіший засіб регулювання економічних процесів. На інноваційну діяльність, яка визначає вихідний момент під­приємництва, впливають усі податки й платежі, пов'язані з виробни­чо-господарською діяльністю в цілому.

7. Відсотки за кредит і державні гарантії.Найважливішою сферою державного впливу є грошово-кредит­ні відносини, оскільки вони є стрижнем усієї економічної системи, незалежно від ступеня розвитку приватного сектора. Держава навіть за умов ринкової економіки надає великого значення контролю за формуванням і використанням національних кредитних ресурсів. У процесі розбудови економіки України державне регулювання має забезпечити вирішення проблем, що виникли внаслідок інфля­ційних процесів.

8. Державні замовлення і закупівлі.Ефективними регуляторами прямої дії на виробництво є держав­не замовлення й державні закупівлі. Оскільки економічна роль держави полягає у забезпеченні за­гальнодержавних потреб та захисту інтересів соціально незахищених груп населення, державним замовленням як інструментом дер­жавного регулювання формуються завдання на виготовлення, по­ставку промислової, спеціальної та сільськогосподарської продукції, продовольчих і непродовольчих товарів народного споживання, виконання робіт і надання послуг за номенклатурою і в обсягах, що забезпечують реалізацію державних та міждержавних цільо­вих програм, виконання міжурядових угод і створення державних резервів.

Зважаючи на обмежені можливості сучасної української еко­номіки, встановлено порядок, згідно з яким державна підтримка надається лише виконавцям державних замовлень, які мають страте­гічне значення для країни. У разі необхідності держава гарантує та­ким виконавцям продаж підприємствами-виробниками матеріальних ресурсів, потрібних для виконання державного замовлення.

За сучасних економічних умов державне замовлення певною мірою стимулює розвиток пріоритетних галузей, виконання міждер­жавних угод, експортно-імпортних операцій, впровадження нових технологій.

9. Мито і митні податки.Велике значення для відновлення економіки України на сучас­ному етапі має дотримання методами державного регулювання вод­ночас відкритості економіки й її економічної безпеки. При вирішен­ні цієї проблеми державний механізм спирається на такі засоби регулювання, як мито й митні податки.

Мито — це податки, які встановлюються на імпортні, а в окре­мих випадках — і на експортні товари. Держава використовує мито для одночасного вирішення двох основних завдань: спираючись на фіскальне мито, держава запроваджує його, як правило, щодо тих товарів, які не виробляються підприємствами України. Метою задіяння такого мита є забезпечення державного бюджету податковими над­ходженнями. Функція захисту українських виробників від конкуренції інших держав виконується протекціоністським митом, яке зменшує перевагу іноземного виробника на українському ринку над вітчизня­ним виробником.

Суттєвим засобом регулювання іноземної підприємницької діяль­ності на національному ринку є система оподаткування імпорту. Взагалі оподаткування імпорту в країнах з ринковою економікою будується на однакових принципах, відмінності ж полягають у роз­мірах митних тарифів та деяких видів митних податків. До митних податків належать: митний збір, яким оподатковую­ться товари при перетинанні кордону ряду країн; різні збори, пов'я­зані з оформленням документів на митниці, митним оглядом товару, перевіряю його якості; портові, статистичні, фітосанітарні та ін­ші мита.

10. Ліцензії і квоти.До стаціонарних засобів державного регулювання можна віднес­ти ліцензування, квотування, стандартизацію та експертизу інвести­ційних проектів. Це прямі засоби впливу держави на інвестиційну діяльність, оскільки за їхньої реалізації держава бере безпосередню участь у непрямих засобах.

Ліцензування — це надання дозволу на проведення будь-яких видів діяльності, пов'язаних з виробництвом та наданням послуг, і ліцензування продукції. За умов технологічної відсталості ліцензу­вання суб'єктів інвестиційної діяльності спроможне підвищити ефек­тивність виробництва, а купівля ліцензій на виробництво продукції здатна підняти економіку на вищий щабель розвитку. Складовим елементом ліцензування є встановлення централізо­ваного контролю за вивезенням і ввезенням ряду товарів у межах визначених квот протягом визначеного періоду.

11. Підтримка інфраструктури утворень.Перед нашою країною стоїть завдання розвитку ринкової інф­раструктури у вигляді нових елементів господарського механізму, яка б забезпечувала кваліфіковане обслуговування вітчизняних й іноземних інвесторів. До їх переліку входять кредитні інституції, які є суб'єктами інноваційно-інвестиційної діяльності. Створення широ­кої мережі банківських установ — одна з обов'язкових умов активі­зації інновацій. Великого значення для ефектив­ного здійснення інноваційної діяльності набувають страхові компа­нії, які повинні надавати необхідний комплекс страхових послуг. Підвищується потреба в послугах консалтингових фірм, які викону­ють інформаційні та проектні роботи. В Україні значна увага приді­ляється створенню інноваційної інфраструктури, але гостро стоїть питання її розвитку і вдосконалення.

12. Розробка й реалізація державнихі цільових комплексних програм.Розробка й реалізація цільових комплексних програм — це також одна з форм державного регулювання, а в країнах з ринко­вою економікою вона є основою програмного управління. В осно­ву розробки цільових комплексних програм закладаються такі принципи: цілеспрямованість, комплексність, системність, забезпе­ченість, пріоритетність, економічна безпека, погодженість, своєчас­ність. В Україні реалізуються наступні цільові комплексні програ­ми: Програма розвитку України як транзитної держави, Програма розвитку малого бізнесу, Державна програма ресурсозабезпечення, Програма боротьби з бідністю, Програма розвитку промисло­во-фінансових груп та транснаціональних комплексів, Програма комплексної реструктуризації промисловості, Державна Програма інформаційного забезпечення економіки та освіти.








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 803;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.