Вибір раціональної напруги розподільчої мережі підприємства.

 

Вибір напруги розподільчої мережі підприємства тісно пов’язаний з вирішенням питань електропостачання підприємства. Заключне рішення приймають в результаті техніко-економічного порівняння варіантів, що враховують різні співвідношення напруг окремих ділянок мережі.

З застосуванням схем глибокого вводу напруга перших ступенів розподілу електричної енергії зросла до 220 кВ. Широкому розповсюдженню напруги 110 кВ для невеликих і середніх за потужністю підприємств допомагає виготовлення силових трансформаторів напругою 2500 КВА. Більш висока номінальна напруга і відсутність проміжних трансформацій значно скорочують втрати напруги в СЕП.

Для живлення промислового підприємства бажано в першу чергу використовувати напругу, на якій енергосистема має вільну потужність, якщо це дозволяє уникнути додаткової трансформації. Зі всіх можливих напруг 110 кВ є, як правило, найбільш доцільною, як з економічних, так і з експлуатаційних, монтажних, архітектурно-планувальних і природо-захисних міркувань.

Застосування напруги 35 кВ повинно обґрунтовуватись. Вона доцільна при невеликих потужностях споживачів, наприклад, для віддалених насосних станцій водозабірних споруд промислових підприємств чи ж при наявності на цій напрузі електроприймачів, таких, як електротермічні і перетворювальні установки.

Зниження нижньої межі потужності трансформаторів, що випускаються напругою 110 кВ до 2,5 МВА, а також розширення використання трансформаторів 110 кВ для електротермічних установок обмежує подальше використання напруги 35 кВ. При незначній різниці згідно приведених затрат, в межах 10-20%, перевагу при виборі слід надавати більш високій напрузі.

Переваги напруги 20 кВ в порівнянні з 35 кВ полягають в більш простому складі мережі і більш дешевих комутаційно-захисних апаратах. В порівнянні з напругою 10 кВ при напругах 20 кВ знижуються втрати електричної енергії в елементах системи електропостачання і струми КЗ в мережах, але напругу 20 кВ, як і напругу 35 і 10 кВ недоцільно застосовувати в якості основної напруги для перших ступенів електропостачання потужніших підприємств. Тут виникає потреба в більш високих напругах.

Необхідно вказати на те, що, не зважаючи на наявні переваги, застосування напруги 20 кВ стримується відсутністю електрообладнання на цю напругу.

Напруги 6 і 10 кВ широко використовуються на промислових підприємствах: на середніх за потужністю підприємствах – для живлячих і розподільчих мереж; на потужних підприємствах – на другій і наступних ступенях розподілу електричної енергії.

Напруга 10 кВ є більш економічною в порівнянні з напругою 6 кВ. Напругу 6 кВ можна застосовувати тільки в тих випадках, коли на підприємстві переважають приймачі з номінальною напругою 6 кВ чи коли значна частина навантаження підприємства живиться від заводської ТЕЦ, де встановлені генератори напругою 6 кВ.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 1044;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.