Інноваційна діяльність як об'єкт управління

Управління інноваційним процесом — невід'ємна складова ді­яльності сучасного підприємства, що охоплює планування, органі­зування та стимулювання інноваційної діяльності, реалізацію ін­новаційних проектів, розрахованих на отримання конкурентних переваг і зміцнення ринкових позицій підприємства.

Управління нововведеннями охоплює різноманітні функції: марке­тинг, планування, організацію, контроль. Важливі аспекти:

1. залучення чи ство­рення інновацій повинно відбуватися цілеспрямовано, з метою формування конкурентних переваг на тому сегмен­ті ринку, де працює фірма;

2. важливо своєчасно визначити перспективність певної ідеї та оцінити її комер­ційну вигідність;

3. необхідно створити умови для оперативного упровадження новинки на підприємстві.

Інноваційна діяльність є невід'ємним елементом ви­робничо-господарської діяльності кожного підприємства, однак для більшості з них — не основним. Дуже важливо оптимально співвідносити і органічно поєднувати вироб­ничу та інноваційну складову підприємницької діяльнос­ті. З одного боку, добре налагоджений ви­робничий процес має раціонально підібрані ресурсні скла­дові й опирається нововведенням, оскільки це перешко­джає його стабільності, змушує вдаватися до змін, які не завжди приносять реальні результати. Будь-яка інновація втручається в існуючу виробничу діяльність і вносить зміни, які впливають на величину економічних показників — прибутку, собівар­тості, продуктивності праці, обсягів продукції тощо. З іншого боку, стій­кий розвиток підприємства залежить не стільки від його ресурсних можливостей, скільки від інноваційного харак­теру його зусиль: для підтримання виробничої діяльності підприємству потрібно забезпечити конкурентоспромож­ність продукції, що неможливо без інновацій та оновлення.

Нововведення також можуть наштовхнутися на прихо­ваний опір певної частини працівників. Тому важливим є розроблення механізму стимулювання творчого пошуку, винахідництва, ініціювання дослід­ницьких проектів щодо перспективних напрямів діяльнос­ті підприємства.

З огляду на масштабність і різноплановість завдань, управління інноваційною діяльністю має охоплювати стратегічні й оперативні аспекти.

Стратегічне управління інноваційною діяльністю. Стратегічне управління інноваційною діяльністю включає розроблення планів і програм інноваційної діяльності; обґрунту­вання проектів створення нових продуктів; розроблення ефективних організаційних форм управління реалізацією ін­новаційних проектів; управління ресурсним забезпеченням інноваційних програм та проектів.








Дата добавления: 2015-03-03; просмотров: 1131;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.