КІЛЬКІСНИЙ ПОЛЯРОГРАФІЧНИЙ АНАЛІЗ

 

Кількісний полярографічний аналіз ґрунтується на залежності граничного дифузійного струму від концентрації деполяризатора, що виражається рівнянням Ільковича:

Ід = 605×n×C×D1/2×m2/3×τ1/6 (6)

де Ід — сила граничного дифузійного струму, мкА;

n — число електронів, що беруть участь в електродній реакції;

D — коефіцієнт дифузії, см2/с;

m — швидкість витікання ртуті, мг/с;

τ — період крапання, с;

С — концентрація деполяризатора, ммоль/л.

Добуток m2/3×τ1/6 називають характеристикою капіляра, оскільки його величина залишається постійною для одного і того ж капіляра при незмінній величині напору ртутного стовпа (висоті підняття напірної посудини із ртуттю).

Коефіцієнт дифузії D залишається незмінним при постійному складі розчину.

Таким чином, в одному і тому ж фоновому розчині при постійному напорі ртуті добуток

605×n×D1/2×m2/3×τ1/6 = const (7)

залишається постійним, а залежність висоти полярографічної хвилі від концентрації деполяризатора С виражається рівнянням прямої лінії:

h = K×C (8),

де К — коефіцієнт пропорційності, який враховує постійну величину (7) та перехід від мкА до мм на графіку.

Кількісне визначення речовини можна здійснювати різними способами, маючи на увазі, що величина граничного дифузійного струму Ід або висота полярографічної хвилі h є лінійною функцією концентрації. У всіх випадках використовують стандартні розчини, склад яких повинен бути максимально близьким до складу досліджуваного розчину. Умови полярографування досліджуваних і стандартних розчинів повинні бути ідентичними.

Розрахунковий метод. Знімають полярограму досліджуваного розчину і визначають величину граничного дифузійного струму Ід. Експериментально визначають швидкість витікання ртуті m (мг/с) і період крапання τ (с). Невідому концентрацію Сх обчислюють за рівнянням Ільковича (6). Необхідною умовою для використання цього методу є знання точного значення коефіцієнта дифузії Д. Коефіцієнт дифузії можна визначити, полярографуючи розчин відомої концентрації.

Метод калібрувального графіка. Одержують полярограми досліджуваного і серії стандартних розчинів, будують калібрувальний графік у координатах h – С, за допомогою якого для знайденого значення hх визначають Сх.

Метод стандартів. Полярографують розчини невідомої концентрації і стандартний розчин (один або два), концентрація якого близька до концентрації досліджуваного. Для одних і тих же умов існує рівність:

(9),

де Сх і Сст — концентрації досліджуваного і стандартного розчинів;

hх і hст — висоти хвиль на полярограмах цих розчинів.

Метод добавок. Цим методом користуються в тому випадку, коли зовсім невідомий склад досліджуваного розчину. Спочатку полярографують певний об’єм Vх досліджуваного розчину, концентрація якого Сх (не відома) і вимірюють висоту хвилі hх. Після цього в електролізер добавляють певний і невеликий об’єм стандартного розчину Vст, концен-трація якого Сст. Необхідно, щоб Сст > Cx, Vст << Vх і висота хвилі зросла приблизно вдвічі. Вимірю­ють на полярограмі висоту хвилі hх+ст для розчину, одержаного змішуванням досліджуваного і стандартного розчинів. Концентрацію Cx обчислюють за формулою, яка виводиться з рівняння Ільковича з врахуванням розбавлення обидвох розчинів внаслідок їх зливання:

Cx = Сст (10)

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 2804;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.