АНАЛІЗ ДЮРАЦІЇ

Середньозважений строк погашення (дюрація) - це міра зведеної вартості окремого цінного папера або портфеля цінних паперів, за допомогою якої вимірюється середня тривалість періоду, протягом якого всі потоки доходів за цінним папером надходять до банку. Дюрація показує період окупності цінного папера, тобто через який час банк зможе повернути кошти, витрачені на придбання даного паперу.

Дюрація визначається як відношення зведеної вартості суми всіх очікуваних потоків доходів за цінним папером або портфелем, зважених за часом надходження, до ринкової ціни цінного папера чи портфеля.

Дюрація D обчислюється за формулою,роки:

, (5.20)

 

де Si - очікувані потоки відсоткових доходів в і-й період ( ); і - періоди проведення виплат; п - загальна кількість періодів; d -дохідність цінного папера до моменту погашення (за період зберігання); Н - номінальна сума боргу (ціна продажу); Р - ринкова ціна цінного папера (ціна купівлі).

При обчисленні дюрації цінного папера необхідно послідовно розрахувати грошовий потік, коефіцієнт дисконтування, чисту теперішню (зведену) вартість та її зважене значення. На вирішальному етапі шляхом ділення зваженої теперішньої вартості на ринкову вартість цінного папера визначається дюрація.

Якщо цінний папір генерує потік грошових коштів лише один раз, коли досягається строк погашення, то його дюрація дорівнює періоду обігу. Наприклад, трирічний депозитний сертифікат з умовою виплати основної суми і відсотків після закінчення періоду обігу та проданий за номінальною вартістю має дюрацію 3 роки. Але для всіх цінних паперів, за якими виплати проводяться кілька разів до досягнення строку погашення, дюрація буде коротшою за тривалість періоду обігу.

Показник середньозваженого строку погашення використовується в інвестиційному менеджменті для визначення можливих змін у ціні цінного папера протягом періоду його зберігання та для управління активами та пасивами й відсотковим ризиком банку.








Дата добавления: 2015-02-03; просмотров: 947;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.