Принципова схема пристрою для полярографічних вимірювань

 

Принципову схему найпростішого пристрою для полярографічних вимірювань наведено на рис. 2.

Рис. 2. Принципова схема полярографічної установки.

 

Струм від акумулятора Ак через вимикач Вм і реґулюючий реостат Реґ подається на реохорд Р, який служить подільником (задатчиком) напруги. За допомогою реґулюючого реостата на вольтметрі (і реохорді Р) задають інтервал поляризації, наприклад 0–2 В. Пересуваючи рухомий контакт реохорда, який механічно з’єднаний із зовнішньою шкалою, можна по цій шкалі задавати будь-який потенціал в межах інтервалу поляризації. Цей потенціал (напруга) через ґальванометр Ґ з шунтами Ш підводиться до електродів електролізера. Сила струму, що протікає через електролізер, вимірюється чутливим (переважно винесеним дзеркальним) ґальванометром, чутливість якого можна змінювати за допомогою шунтів.

Електролізером може служити звичайний скляний стаканчик, у який наливають досліджуваний розчин і опускають ртутний краплинний електрод (РКЕ) та ніжку-контакт насиченого каломельного електрода (НКЕ), або контакт електролітичного ключа від НКЕ.

Сучасні полярографи містять ряд додаткових вузлів, які полегшують експлуатацію і розширюють діапазон їх застосування.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 932;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.