Загальні теоретичні положення. Механічні випробування пластичних мас визначають ті або інші властивості полімерних матеріалів, що дозволяють оцінити поведінку матеріалу в полі механічних

Механічні випробування пластичних мас визначають ті або інші властивості полімерних матеріалів, що дозволяють оцінити поведінку матеріалу в полі механічних сил. Випробування проводяться за уніфікованими методиками, що дозволяє порівнювати поведінку різних пластмас в однакових умовах.

Переважна більшість механічних характеристик полімерних матеріалів істотно залежать від умов випробувань – часу навантаження, швидкості навантаження, температури. Тому механічні властивості пластмас доводиться оцінювати безліччю показників, використовуючи велику кількість методів випробувань і різноманітну апаратуру.

Апаратура для механічних випробувань пластмас розділяється на наступні групи:

розривні універсальні машини;

прилади для випробування на удар;

прилади для визначення твердості;

машини і прилади для випробування на втому;

машини для випробувань на тривалу міцність, повзучість і релаксацію;

машини для випробування на тертя і знос;

прилади для термомеханічних випробувань і визначення крихкості.

Вся випробувальна апаратура повинна мати мінімальну інерційність при встановлених режимах випробувань, оскільки вона впливає на здатність апаратури достовірно фіксувати вимірювану величину. Форма і розміри зразків для механічних випробувань передбачаються у відповідних стандартах і технічних умовах на пластмаси, і вибирати їх потрібно, враховуючи вид і величину вимірюваної деформації, анізотропію і інші особливості випробовуваних матеріалів. Одержані в результаті механічних випробувань характеристики застосовують для контролю матеріалу при випуску серійної продукції, його інженерній оцінці (при виборі матеріалу для створення виробів), а також для конструкторських розрахунків виробів.

Міцність пакувальних матеріалів залежить від походження, виду, технології виробництва та умов використання.

Специфічною особливістю руйнування пакувальних матерів є чітко виражена залежність міцності від часу дії навантаження та умов навколишнього середовища.

Наприклад, для полімерних пакувальних матеріалів для кількісної оцінки міцності використовуються такі характеристики: границя міцності за різних видів деформації (розтяг, стиск, згин); максимальна відносна деформація під час розтягу.

Границя міцності полімерного матеріалу залежить від температури і часу дії навантаження. Тому при порівнянні різних пакувальних матеріалів за значенням границі міцності цю величину слід визначати за одних і тих самих значень зовнішніх факторів і дії навантаження. Це передбачено відповідними державними стандартами або технічними умовами.

Відносне видовження, за величиною якого можна судити про те, в якому стані перебуває пакувальний матеріал на момент розриву зразка, також залежить від стану навколишнього середовища і дії навантаження. Звичайно, це стосується пластичних пакувальних матеріалів, бо для крихких дана характеристика не перевищує часток процента.

Випробування полімерних матеріалів на розтяг проводять згідно ГОСТ 11262–80.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 782;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.