Апаратура

Випробування проводять на машині, яка при розтягуванні зразка повинна забезпечувати вимірювання навантаження з похибкою не більше 1 % від вимірюваної величини і постійну швидкість розсовування затискачів.

Затискачі машини повинні забезпечувати надійне кріплення зразків і збіг подовжньої осі зразка з напрямом розтягування і не повинні викликати руйнувань зразків в місці кріплення.

Прилад для вимірювання подовження в процесі випробування повинен мати похибку вимірювання 1 %, якщо в нормативно-технічній документації на матеріал немає інших вказівок.

Для вимірювання подовження допускається використовувати:

прилади, що закріплюються безпосередньо на зразку; при цьому маса приладу і спосіб його кріплення не повинні робити істотного впливу на величини показників і поведінку зразка при випробуванні;

прилади, що не закріплюються на зразку і дозволяють проводити вимірювання зміни розрахункової довжини зразка, обмеженої мітками, за допомогою оптичних або інших систем вимірювання.

При подовженні понад 25 мм допускається вимірювання подовження по мітках за допомогою масштабної лінійки з ціною ділення не більше 1 мм.

Прилад для вимірювання ширини і товщини зразків повинен забезпечувати вимірювання з похибкою не більше 0,01 мм.

При дослідженнях зразків плівкових (листових) матеріалів на розрив використовується машина розривна випробувальна "РМИ-60", яка призначена для визначення межі міцності і деформації пластичних мас з граничним розривним зусиллям 600 Н, згідно діючого стандарту.

Машина складається з наступних основних вузлів (рис 3.4): 1 – станина; 2 – ексцентриковий перетворювач; 3 – механізм заміру величини подовження; 4 – шкала; 5 – напрямні; 6 – обмежувальна дуга; 7 – прилад фіксації величини деформації; 8 – електродвигун; 9 – коробка швидкостей; 10 – затискач верхній; 11 – затискач нижній; 12 – пульт керування.

Станина складається з двох сталевих балок, пов'язаних між собою стяжками, на яких змонтовані всі вузли.

До складу приводу входять електродвигун, клинопасова передача та коробка швидкостей. Від коробки швидкостей крутний момент передається до ланцюгової передачі і далі до нижнього затискача машини. Коробка швидкостей і пасова передача дозволяють отримати наступні швидкості переміщення нижнього затискача 100 мм/хв. та 500 мм/хв. або 200 мм/хв. та 1000 мм/хв. Перемикання швидкостей здійснюється за допомогою перестановки паса клинопасової передачі або педалі, розташованої на передній стінці коробки швидкостей.

Вузол вимірювання сили призначений для визначення навантаження, яке прикладається до зразка, закріпленого до верхнього та нижнього затискачів. В машині вбудований вимірювач сили маятникового типу з максимальним кутом відхилення 22°.

Механізм заміру подовження складається із штанги, колодок та лінійки. Лінійка градуйована в міліметрах. Візуально результат відраховується на лінійці по верхній кромці нижньої колодки.

Вимір переміщення та навантаження може здійснюватись за допомогою записуючого пристрою. Для цього в складі машини є нижній та верхній ролики, сталевий трос та зубчата рейка з шестернею. Самописний механізм може підключатись за допомогою зубчатої муфти. Механізм призначений для запису кривих в прямокутних координатах. Криві характеризують по горизонталі – навантаження (Н), що прикладається до зразка, та по вертикалі – деформацію (мм) зразка при його розтягуванні.

Зусилля, що прикладається до зразка визначається за допомогою шкали циферблату. На циферблат нанесено дві шкали "А" та "Б". Шкала "А" має межу вимірювання до 300 Н, шкала "Б" – до 600 Н з ціною поділки 1 Н на кожній шкалі. Від ексцентрикового перетворювача рух передається за допомогою важеля до рейки, яка знаходиться в зачепленні з шестернею, на осі якої закріплена ведуча стрілка. Ведуча стрілка при обертанні веде за собою ведену стрілку. При обриві дослідного зразка ведена стрілка фіксує прикладене розривне зусилля, а ведуча повертається в нульове положення.

На машині встановлено масляний демпфер, який призначений для гальмування маятника при падінні після розриву зразка. Поршень демпфера шарніром пов'язаний з віссю механізму вимірювання сили.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 727;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.