ВИСНОВКИ. Адаптація - це процес включення людини в нові форми, умови, відношення, діяльності (життєдіяльності)

Адаптація - це процес включення людини в нові форми, умови, відношення, діяльності (життєдіяльності). Адаптація – невід’ємний компонент усього життя людини, тому що її життєве середовище (фізичне, психічне, соціальне, інформаційне і.т.п) не буває повністю стабільне, а змінюється та комбінується. Це ж стосується інформаційних потоків, кількості та якості психологічних контактів, виконання соціальних ролей.

Адаптацію можна розглядати як процес або стан. Процес адаптації - це сукупність послідовних змін, які відбуваються на всіх рівнях функціонування організму. Стан адаптації - це конкретний етап процесу адаптації. Таким чином, процес адаптації - це динаміка послідовних змін конкретних станів адаптації. У протіканні процесу соціально-психологічної адаптації можна виділити сім стадій: підготовча; стартової психічної напруги; гострих психічних реакцій; адаптації або преадаптації; кінцевої психічної напруги; гострих реакцій виходу; кінцева стадія формування стану адаптації або дезадаптації.

Кореляційний аналіз спростував гіпотезу про те, що адаптація залежить від вміння брати на себе відповідальність та організовувати трудовий процес.

Розроблений тренінг направлений на підвищення комунікативних здібностей, моральної нормативності (соціалізації) як в суспільстві так і в підрозділах, а також підвищує нервову психічно стійкість ці всі якості і є складовими процесу адаптації. Складається з чотирьох занять, кожне з яких є етапом: ввідний, діяльнісно - реконструктивний який складається з двох підетапів: підготовчий та основний, завершальний кожен з яких є логічним продовженням попереднього.

І як висновок можна сказати, що цю тренінгову програму можна рекомендувати психологам центрів та відділів психологічного забезпечення Головних управлінь ДСНС України для підвищення адаптивних здібностей усього персоналу співробітників ДСНС.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 596;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.