Діяльністно-реконструктивний

Включає два підетапи:

I. Підготовчий. 2 день. Загальний час етапу 4 години.

Цілі:
1) створення в групі атмосфери, яка сприяє самопізнанню і пізнанню інших людей;
2) розвиток групової згуртованості.
Задачі:
1) розвиток емоційної відвертості, емпатії, навичок сприйняття і адекватної оцінки емоційних станів інших людей;
2) підвищення рівня довіри між учасниками.

Обладнання: картки, аркуші паперу формату А2, набір кольорових олівців та ручок, маленький м’яч, стільці.

1.Вправа «У дитинстві я хотів бути...»

Мета|ціль| вправи: формування в групі довірчих стосунків, пробудження інтересу до теми професійного самовизначення. Час виконання 20 хв.

Кожному учасникові в перебігу трьох хвилин|мінут| пропонується написати на картці|карточці|, ким|КТО| він хотів бути в дитинстві і чому. Потім анонімні картки|карточки| здаються|задаються| ведучому, який їх перемішує і знов|знову| роздає учасникам у випадковому порядку|ладі|. Кожен учасник повинен "вжитися" в отриманий|одержувати| образ невідомого автора, зачитати написане, припустити|передбачати|, чи змінилася його думка зараз, коли він встав доросліше. Якщо змінилося, то чому? Решта учасників уважно слухає, ставить питання.

2.Вправа «Подарунок»

Мета : зробити уявний дарунок для комунікативного та емоційного зближення. Час виконання 15 хв.

Зараз ми робитимемо подарунки один одному. Починаючи з ведучого, кожен по черзі засобами пантоміми зображає якийсь предмет і передає його своєму сусіду справа (морозиво, їжачок, гирю, квітку і т.п.).

3.Вправа «Презентації»

Мета: об'єднання групи, формальне відкриття тренінгу, самопрезентації учасників, отримання учасниками зворотного зв'язку. Час виконання 30 хв.

Інструкція: Зараз ми розіб'ємося на пари. Ми з вами діятимемо по алгоритму.

Перший етап роботи полягає у тому, що кожен самостійно малює образ, відповідаючи на питання «Я і моя професія». На виконання першого етапу у вас 5 хвилин.

Другий етап : ви розказуєте своєму партнеру про себе і свій малюнок, розкажіть один одному про себе якомога докладніше.

Третім етапом роботи буде представлення групі свого партнера. Тому постарайтеся одержати якомога більше різносторонню інформацію про свого партнера. Хотілося б, щоб ви відобразили в самопрезентації наступні найважливіші питання:

· Як я бачу свою професію;

· Що я ціную в самому собі;

· Предмет моєї гордості;

· Що я умію робити краще всього.

На виконання другого етапу у вас 5 хвилин.

Після цього організовується робота в парах.

Коментар 1: Тренер може сам розбити групу на пари, наприклад розбиття «через одного»,( людина, що сидить зліва від тренера утворює пару з людиною знаходиться через одного від нього і т.д.) або люди сидячі друг на проти друга утворюють пару. Тренер може дозволити групі самостійно розбитися на пари «мовчазний вибір» (всі встають з своїх місць, мовчки ходять по кімнаті і вибирають собі партнера.) Можна так само використовувати недавно виконану роботу «чоловічків» (по ступеню схожості вибраних колірних гамм; розподілу колірних зон; використовуванню одного, двох, трьох кольорів).

Через десять хвилин ведучий дає додаткову інструкцію.

«Презентації відбуватимуться таким чином: один з членів пари сидить на стільці, другий встає за його спиною, поклавши першому руки на плечі. Той, що стоїть говоритиме від імені сидячого, називаючи себе ім'ям свого партнера. Його задача - спробувати увійти до ролі свого партнера на час презентації, стати ним, думати, міркувати, відчувати, переживати так, як здається тому, що стоїть, вів і відповідав би його партнер. Протягом однієї хвилини – строго однієї хвилини, не більше і не менше! – той, що стоїть говорить, виконуючи роль сидячого. Сидячий же, весь цей час мовчить і як всі інші слухає. Рівно через хвилину я перерву монолог; якщо хтось закінчить раніше, ми мовчатимемо, поки не закінчиться відведена на виступ хвилина. Таким чином наша задача – побудувати свою презентацію так, щоб вона тривала рівно шістдесят секунд.

Після цього будь-який член групи – і ми зокрема – має право поставити виступаючому будь-які питання, на які той повинен відповідати також від імені сидячого. Зрозуміло, що ви можете і не знати істинної відповіді на поставлене питання, тому вам потрібно зрозуміти, відчути, як відповів би ваш партнер. До речі, той, кого презентують, не може втручатися, і вимушений мовчати»

Коментар 2. Питання, які задають учасники групи і ведучий виступаючому, починаються із звернення до нього по ігровому імені людини, якого він презентує, і можуть торкатися самих різних тим, наприклад:

· Які якості ти найбільш цінуєш в людях?

· Що ти вважаєш найогиднішим?

· Чи є людина, яка зробила сильний вплив на твоє життя? Хто він?

· Чого б тобі хотілося добитися в житті? І т.п.

Вправа завершується обговоренням відчуттів і думок учасників. При цьому важливо надати увагу трьом аспектам – здібності враховувати час при презентації, здатності вірно і стисло передати одержану інформацію від партнера і здатність «вжитися» в іншу людину настільки, щоб домислити бракуючу інформацію.

Коментар 3. Питання:

Оціни успішність твоєї презентації свого партнера.

Що ти відчував, коли твій партнер не зумів укластися у відведений час (замовк раніше, ніж закінчилася хвилина?)

Чи вдалося партнеру вірно висловити відомості про тебе?

Чи вийшло у твого партнера стати твоїм двійником?

Чи правильно він вгадав відповіді, які давав від твого імені?

Чи важко було говорити від імені іншого?

4.Вправа «Що в ньому нового?»

Мета вправи: розвиток спостережливості. Час виконання 20 хв.

Уважно подивіться один на одного. Постарайтеся побачити кожного, звернувши увагу на те, як виглядає сьогодні ця людина, в якому він стані, як він себе проявляє. Для цього у нас буде 3 хв.

Пауза в 3 хв.

А зараз ви кидатимете м'яч один одному, повідомляючи при цьому людину, якій адресований м'яч, що нового в порівнянні з вчорашнім днем ви в ньому побачили. Будьте уважні і старайтеся нікого не пропустити".

5.Вправа «Прогноз погоди»

Мета : визначення особливостей настрою. Час виконання 15 хв.

Візьміть лист паперу і олівці і намалюйте малюнок, який відповідатиме вашому настрою. Ви можете показати, що у вас зараз "погана погода" або "штормове попередження", а може бути, для вас сонце вже світить у всю.

6.Вправа «Перетягування стільців»

Мета вправи: продемонструвати учасникам важливість таких якостей як енергійність, фізичне здоров'я. Час виконання 15 хв.

Організатор повинен бути дуже енергійною людиною. Давайте перевіримо, хто з вас найбільш енергійний. Для цього розіб'ємося на пари. Спочатку перетягуватиме стільці перша пара. Кожному з двох суперників треба буде перетягнути свої п'ять стільців з одного кута в іншій, діагонально протилежний.

7.Вправа «Порожня кімната»

Мета: пошук комфортних форм і способів навчання, зниження емоційної напруги, рефлексія існуючих потреб. Час виконання 20 хв.

1) Тренер пропонує учасникам пригадати свій досвід навчання (Наприклад школа або Університет), і обговорити в групі — які опорні або базові позиції або «культура цього навчального закладу»:

— норми, принципи і правила організації;

— цінності і ідеали;

— мова, сленг або жаргон;

— історія організації і легенди про неї;

— образи, символи, метафори, атрибути;

— церемонії і ритуали;

— форми нагород і заохочень;

— територіальне розміщення, будівля, оточення;

— зовнішня система.

2) Далі тренер пропонує учасникам розслабитися і говорить наступне:

— «уявіть собі порожню кімнату»;

— у цій кімнаті представте такі меблі і обстановку, яка бдопомагала працювати і створювала комфортні умови для навчання; де знаходятьсядвері або вікно? колір? запах? звуки?

— оглядіться уважно і зрозумійте — хто ви? чим займаєтеся в цій Кімнаті? який порядок вашого навчання? що ви робите на початку робочого дня? На протязі робочого дня? і т.д.

— а якщо це кімната, де ви трудитеся, значить є і інші кімнати, є ціла будівля, спробуйте вийти за межі кімнати і поглянути на всю організацію в цілому — чим займається вона? чи немало в ній працює людей? характер їх праці і т.д.

— як ви потрапили в цю організацію? як давно ви в неї потрапили? чи подобається вам працювати в цій організації?

— які відчуття допомагають вашій роботі?

— що ви відчуваєте зараз?»

3) Далі слідує обговорення в групі індивідуальних візуалізації учасників.

8.Процедура «Робота з негативними станами»

Мета : опрацювання та робота з негативними станами для уміння саморегулюватися в складних ситуаціях. Час виконання 20 хв.

· Які саме люди або події викликали у Вас негативний стан (пригадайте момент до деталей)?

· У яких конкретнихдіях це виражалося: слова, дії?

· Що Ви конкретновідчули у той час?

· Що якнайбільшезачепило особисто: тон, значення, манера поведінки? Іншими словами, де у Вас «кнопка» запуску емоційної реакції?

· Чи було це несподіванкою? Якщо так, то чому вице упустили з вигляду при плануванні переговорного процесу?

· Що заважалобачити провіщаючі подію дрібні епізоди поведінки партнерів по переговорах? Чи можна було зупинити агресію на попередній стадії?

· Як Вивідноситеся до даних людей?

· Чи мають дані люди підставивідноситься до Вас погано? Чи було що – не будь провокуюче у Вашій поведінці? Якщо є підстави для негативної оцінки Вашої поведінки, то які?

Якщо не мають, то чому вони всі – таки вороже повелися по відношенню до Вас? Чого вони хотіли цим досягти?

· Чи можете Ви її ніж або замінити в майбутньому.

9. Вправа «Затиск»

Мета вправи: - зняття психофізіологічних "затисків" і формування прийомів релаксації стану. Час виконання 15 хв.

Учасники сідають в явно незручну позу. При цьому в певних м'язах або суглобах виникає локальна напруга, "затиск". Необхідно протягом декількох хвилин точно виділити область затиску і зняти його, розслабитися.

10.Вправа «Повнота переживань»

Мета цієї вправи — навчитися концентруватися на сприйманих стимулах і подразниках настільки, щоб уникнути потреби відгадувати і називати всі блюда і компоненти, з яких вони полягають. Треба віддаватися повноті переживань, щоб, можливо, відчути щось нове як в продуктах, так і у власних відчуттях і станах, що стають вашим ресурсом. Час виконання 20 хв.

1. Для виконання цієї вправи запросите собі в помічники людини, з яким Ви відчуваєте себе максимально спокійно і комфортно.

2. Попросіть його підготувати продукти так, щоб Ви не знали, ніж саме він буде Вас пригощати. Підкажіть Вашому партнеру, щоб він поклопотався про достатньо широкий вибір смаків, запахів, температур, форм, об'ємів пропонованих Вам блюд.

3. Потім Ви закриваєте очі і Ваш помічник-партнер надає Вам все, що він приготував (пригощає, годує, дає спробувати і т.д.) будь-якими способами. Все це відбувається без слів, невербальне. Ви при цьому можете видавати будь-які звуки, але не повинне вимовляти ні слова!

4. Ця вправа виконується з повагою до партнера і якщо його учасники мінятимуться ролями, то вони дістануть хорошу можливість виразити один одному свої відчуття або хоча б зробити досвід своїх відносин різноманітнішим і багатшим.

11.Вправа аутогенного тренування «Регуляція дихання»

Мета: Для оволодіння даною вправою аутогенного тренування — регуляцією дихання — необхідно виконати всі попередні завдання: повністю заспокоїтися, розслабитися, відчути тепло рук і ніг, представити рівну і спокійну роботу серця. Час виконання 15 хв.

Формулу дихальної вправи слід вимовляти, концентруючись на роботі цього органу. Потім кілька разів повторюйте основну формулу цієї вправи:

— мені дихається легко і вільно,

— дихання спокійне і рівномірне. В деяких випадках, коли Ви переживаєте неприємні відчуття у області грудей і Ваше дихання ніяк не нормалізується, спробуйте використовувати розширений варіант цієї вправи, який складається з наступних самонавіянь:

— моє тіло приємно розслаблене,

— розслабилися м'язи грудей, живота,

— приємне заспокійливе тепло в грудях,

— тепло посилюється, наростаючи з кожним видихом,

— тепло витісняє всі неприємні відчуття,

— моє дихання заспокоюється,

— дихається все легше і вільніше,

— живіт плавно бере участь в диханні,

— все більше заспокоюється нервова система,

— грудна клітка тепла,

— легко і вільно дихають груди,

— повітря вільно струмує по дихальних шляхах,

— легко і вільно струмує по розширених бронхах прохолодне і освіжаюче повітря,

— відчуваю себе добре,

— легкий вітерець освіжає мене,

— свіже повітря приємно холодить скроні,

— відчуваю приємну прохолоду у області лоба і перенісся,

— у грудях легко і вільно,

— свіже повітря наповнює мої груди,

— вільно вдихується і видихається,

— дихається абсолютно довільно,

— насолоджуюся легкістю дихання,

— моє дихання легке і вільне постійне,

— дихається легко в будь-якій обстановці,

— я занурююся в глибокий відпочинок,

— я абсолютно спокійний.

Вправу можна вважати освоєною, якщо виробляється здатність регулювати дихання після легких фізичних вправ.

12.Вправа «Довіряюче падіння»

Мета :формування навиків психомоторної взаємодії та скорочення комунікативної дистанції між членами групи. Час виконання 15 хв.

Учасники утворюють великий круг. Одна людина встає в центр кола. Він повинен впасти на руки кому-небудь з кола, для цього потрібно закрити очі, розслабитися і падати назад. Кожен повинен мати нагоду падати і ловити. Після закінчення завдання група обговорює враження від виконаної вправи.

II. Основний. 3 день. Загальний час етапу 3 години.

Пов'язаний з рішення специфічних задач тренінгу.

Задачі:
1) розширити знання учасників про вербальне і невербальне спілкування і навчити розуміти зміни значення поведінки в різних ситуаціях;
2) формування навичок слухання;
3) розвиток навиків емпатії і рефлексії;
4) формування позитивного відношення до себе;
5) розвиток самоповаги і відчуття самоцінності;

6) розвиток адаптаційного потенціалу.

Обладнання: м’яч, аркуші паперу формату А2, набір кольорових олівців та ручок, морське каміння.

1. Вправа «Вітання на сьогоднішній день»

Мета: привітатися зі всіма Час виконання 10 хв.

Почнемо нашу роботу з вислову один одному побажання на сьогоднішній день. Воно повинне бути коротким, бажано в одне слово. Ви кидаєте м'яч тому, кому адресуєте побажання і одночасно говорите його. Той, кому кинули м'яч, в свою чергу кидає його наступному, виказуючи йому побажання на сьогоднішній день. Уважно стежитимемо за тим, щоб м'яч побував у всіх, і постараємося нікого не пропустити.

2.Вправа «Фраза по колу»

Мета : проба вміння вибирати інтонації у розмові. Час виконання 15 хв.

Виберемо яку-небудь просту фразу, наприклад: «У саду падали яблука». Тепер, починаючи з першого гравця праворуч від екрану, починаємо вимовляти цю фразу все по черзі. Кожен учасник гри повинен вимовити фразу з новою інтонацією (питальна, окличної, дивовижної, байдужої і т.д.). Якщо учасник не може придумати нічого нового, то він вибуває з гри, і так продовжується, поки не залишиться декілька (3—4) переможців. Отже, по удару гонгу, всі учасники гри, починаючи з того, хто сидить праворуч від екрану, вимовляють одну і ту ж просту фразу, але з різною інтонацією. Повторювати інтонації не можна. Той, хто не може придумати нову інтонацію, вибуває з гри. Гра може продовжуватися до тих пір, поки не залишиться 3—4 переможців. Можливо, вона закінчиться і раніше, якщо ніхто з учасників не зможе придумати нічого нового. Увага, почали! Спасибі, поздоровляємо переможців.

3.Ролева гра «Залагодження конфліктності»

Мета: вправи відпрацювання умінь і навиків згладжування конфліктів.

Час виконання 15 хв.

Ведучий розказує про важливість такого уміння як уміння швидко і ефективно згладжувати конфлікти; оголошує про те, що зараз досвідченим шляхом стоїть спробувати з'ясувати основні методи врегулювання конфліктів. Учасники розбиваються на трійки. Впродовж 5 хвилин кожна трійка придумує сценарій, по якому двоє учасників представляють конфліктуючі сторони (наприклад, подружжя, що свариться), а третій - грає миротворця, арбітра. На обговорення ведучий виносить наступні питання:
- Які методи згладжування конфліктів були продемонстровані?
- Які, на ваш погляд, цікаві знахідки використовували учасники під час гри?
- Як варто було повестися тим, кому не вдалося згладити конфлікт?
4.Вправа «Маріонетка»

Мета вправи: дати учасникам на власному досвіді випробовують як стан повної залежності, так і стан, коли інший повністю залежить від тебе. Ця вправа має широке поле асоціацій, зв'язаних як з ситуацією "командир-підлеглий", так і з різноманітними відносинами, що виникають під час проходження служби в органах ДСНС. Час виконання 30 хв.

Учасники розбиваються на трійки. У кожній вибирається "маріонетка" і два "кукловода". Вправа полягає у тому, що кожній підгрупі пропонується розіграти маленьку сценку лялькового театру, де "кукловоди" управляють всіма рухами "маріонеток". Сценарій сценки учасники розробляють самостійно, нічим не обмежуючи своєї уяви. Після обдумування і репетицій підгрупи по черзі представляють свій варіант решті учасників, які виступають в ролі глядачів. Після того, як всі виступлять, ведучий проводить групове обговорення, під час якого всі охочі діляться своїми враженнями. Добре, якщо в обговоренні буде зроблений акцент як на відчуттях "маріонетки", так і на відчуттях "кукловодів", управляючих її рухами. Учасники можуть говорити про різні відчуття: незручності, напрузі або, навпаки, відчутті власної переваги, комфорту; важливо показати, що і стан залежності, і гіперопіка роблять відносини між людьми спотвореними і неповноцінними.

5.Гра "Пісчинка або камінь?"

Мета: рефлексія можливостей соціально-психологічної адаптації в процесі творчої самоідентифікації. Час виконання 20 хв.

1) Тренер пропонує учасникам розглянути розкладене на столі каміння і вибрати кожному саме той камінь, який йому подобається, який чого-небудь він вважає схожим на себе, ідентифікує себе з ним.

2) Далі тренер пропонує кожному учаснику пофантазувати і предста­вити себе цим каменем, склавши свою «кам'яну» історію, місце положення, риси і якості характеру, індивідуальні особливості і т.д.

3) Самопрезентація учасниками своєї «кам'яної» долі і перспектив розвитку.

4) Далі тренер пропонує учасникам ускладнити завдання і представити се­бе піщинкою в тільки що описаному камені;

— важко або легко було потрапити в камінь (технологія попадання);

— важко або легко утриматися в ньому (технологія утримання);

— які вимоги пред'являє камінь до піщинки;

— які права, обов'язки і можливості є у піщинки в камені;

— чи подобається бути в камені однієї з багатьох піщинок, і т.д.

5) Наступним етапом може бути пропозиція тренера розбитися на 2—3 підгрупи для продовження теми в ігровому варіанті.

6) Кожна група придумує якийсь колективно-структурний камінь і представляє його на групі, виконуючи роль елементів або піщинок; презентація є розповіддю про:

— назви своєї кам'яної структури;

— способів скріплення і взаємодії елементів каменя;

— наявності або відсутності «кам'яного» центру;

— вимогах, що пред'являються до один одного усередині каменя;

— вимогах, що пред'являються до новоприбулого елементу, охочого потрапити в структуру каменя; чи можливий компроміс?;

— співвідношенні бажань потрапити в структуру каменя і втрати свободи;

7) Обговорення результатів роботи в групі (при необхідності).

6.Вправа «Гімнастика Гермеса»

Силові вправи гімнастики Гермеса побудовані на ритмічних переходах від граничної напруги до подальшого повного розслаблення всієї м'язової системи. Напруга-розслаблення здійснюється в ритмі дихання. Час виконання 20 хв.

Протягом 4 секунд робиться енергійний вдих, при затримці дихання напружуються всі м'язи тіла протягом 4 секунд. Потім на видиху повинне виникнути відчуття, як енергія розливається по всіх частинах тіла і при затримці дихання на видиху наступає щонайповніше розслаблення. Ці вправи потрібно робити з перервою у 4 секунди після кожної фази, поступово доводячи до періоду 6 секунд на кожну фазу дихання. Вправа виконується протягом 5 хвилин.

На початку заняття можна провести самооцінку комунікативних навиків і умінь кожного учасника. Ведучий малює на дошці (або вивішує наперед приготований малюнок) "сходи комунікативної майстерності". Лівий край - майстер комунікації, правий - рівень майстерності. Задача - знайти своє місце на цих сходах і встати туди, відповідно до своїх власних уявлень. В кінці заняття можна повторити цю процедуру з різними варіантами додавань Наприклад, кожному з учасників проранжувати інших по рівню комунікативних здібностей на початку заняття і по його підсумку.

Наступний крок - інформаційне повідомлення ведучого про невербальні канали комунікації:

• очі і контакт за допомогою погляду;

• обличчя і лицьова експресія;

• жести;

• пози;

• тактильні відчуття (торкання);

• дистанція під час спілкування.

Успішність заняття багато в чому визначається мотивацією навчання ефективному спілкуванню. Вироблення мотивації може відбуватися за допомогою різних завдань: проведення ролевої гри на професіонально значущу тему, проведення з подальшим обговоренням відеозапису групової дискусії; програвання особистих проблем в спілкуванні, запропонованих учасниками.

7.Вправа «Візуальне вічтуття»

Мета : вдосконалення перцептивних навиків сприйняття і представлення один одного. Час виконання 15 хв.

Всі сідають в коло. Ведучий просить, щоб кожен уважно подивився на особистості решти учасників, і через 2-3 хвилини всі повинні закрити очі і спробувати уявити собі особистість інших чле­нів групи. Протягом 1-2 хвилин потрібно фіксувати в пам'яті особу, яка вдалася краще всього представити. Після виконання вправи група ділиться своїми відчуттями і повторює вправу. Завдання; кожний з учасників повинен постаратися відтворити в пам'яті як можна більша кількість осіб партнерів.

8.Вправа «Через скло»

Мета: формування взаєморозуміння партнерів по спілкуванню на невербальному рівні. Час виконання 15 хв.

Один з учасників загадує текст, записуючи його на папір, але передає його як би через скло, тобто мімікою і жестами: інші називають те, що зрозуміють.

Ступінь збігу переданого і записаного тексту свідчить про уміння встановлювати контакт.

9.Впрва «Дискусія»

Мета :формування паралінгвистичних и оптокінетичних навиків спілкування та вдосконалення взаєморозуміння партнерів по спілкуванню на невербальному рівні. На вправу відводиться - 15 хвилин.

Група розбивається на "трійки". У кожній трійці розподіляються обов'язки. Один з учасників виконує роль "глухого-та-німого": він нічого не чує, не може говорити, але в його розпорядженні - зір, жести, пантоміміка; другий учасник виконує роль "глухого і паралі­тика": він може говорити і бачити;третій "сліпий-та-німий": він здатний тільки чути і показувати. Всій трійці пропонується завдання, наприклад, домовитися про місце, час і мету зустрічі.

10.Вправа «Так»

Мета :вдосконалення навиків емпатії і рефлексії. Час виконання 15 хв.

Група розбивається на пари. Один з учасників говорить фразу, що виражає його стан, настрої або відчуття. Після чого другий повинен ставити йому питання, щоб уточнити і з'ясувати деталі. Наприклад, " Чудно, але я помітив за собою, що коли знаходжуся в такому стані, то колір мого одягу однаковий". Вправа вважається виконаною, якщо у відповідь на розпитування учасник одержує три ствердні відповіді - "так".

11.Вправа «Карусель»

Мета : формування навиків швидкого реагування при вступі до контактів та розвиток емпатії і рефлексії в процесі служби. Час виконання 15 хв.

У вправі здійснюється серія зустрічей, причому кожного разу з новим людиною. Завдання: легко увійти до контакту, підтримати розмову і попрощатися.

Члени групи встають за принципом "каруселі", тобто лицем один до одного і утворюють два круги: внутрішній нерухомий і зовнішній рухомий.

Приклади ситуацій:

• Перед вами людина, якої ви добре знаєте, але досить довго не бачили. Ви раді цій зустрічі...

• Перед вами незнайома людина. Познайомтеся з ним...

• Перед вами маленька дитина, він чогось злякався. Підійдіть до нього і заспокойте його.

• Після тривалої розлуки ви зустрічаєте коханого (любиму), ви дуже раді зустрічі...

Час на встановлення контакту і проведення бесіди 3-4 хвилини. Потім ведучий дає сигнал і учасники тренінгу зсовуються до слідуючого учасника.

3. Завершальний.4 день. Загальний час етапу 3 години.

Цілі:
1) Визначити позитивні результати роботи групи в цілому;
2) Дійти усвідомлення власних особових досягнень;
3) Намітити проблемні області і подальші шляхи розвитку особистості.

1.Вправа «Аплодисменти по колу»

Мета : подякувати кожному за участь у тренінгу та за особистісні зміни заради усього підрозділу. Час виконання 15 хв.

Інструкція: Ми добре попрацювали сьогодні, і мені хочеться запропонувати вам гру, в ході якої аплодисменти спочатку звучать тихенько, а потім стають все сильніше і сильніше. Ведучий починає тихенько хлопати в долоні, дивлячись і поступово підходячи до одного з учасників. Потім цей учасник вибирає з групи наступного, кому вони аплодують удвох. Третій вибирає четвертого і т.д. останньому учаснику аплодує вже вся група.

2.Вправа «Я тебе розумію»

Мета :формування уміння давати зворотний зв'язок та вироблення навиків прочитання стану іншого по невербальних проявах. Час виконання 20 хв.

Кожен член групи вибирає собі партнера і потім протягом 3-4 хв. у усній формі описує його стан, настрій, відчуття, бажання в даний момент. Той, чий стан описує партнер, повинен або підтвердити правильність припущень, або спростувати їх. Робота може відбуватися як в парах, так і в загальному колі.

3.Вправа «Метафора»

Мета :формування установки на взаєморозуміння і розпізнавання невербальних компонентів спілкування;

• оволодіння навиками вислову і ухвалення зворотних зв'язків. На вправу відводиться - 1 годину.

Учасник виходить в центр кола і стає в будь-якій прийнятній для нього позі, з будь-яким зручним виразом обличчя, маючи нагоду міняти міміку і позу в міру необхідності.

Завдання:

• який образ народжується при погляді на цю людину?

• яку картину можна було б домальовувати до цього образу?

• які люди можуть його оточувати?

• який інтер'єр або пейзаж складає фон цієї картини?

• які часи все це нагадує?

Ділитися своїми творчими ідеями із цього приводу може кожен учасник окремо або створюючи образ всією групою. Через центр круга повинні пройти всі члени групи.

4.Вправа «Спасибі за приємне заняття»

Мета :вираження дружніх відчуттів і подяка один одному. Час вправи 15 хв.

- Будь ласка, встаньте в загальне коло. Я хочу запропонувати вам прийняти участь в невеликій церемонії, яка допоможе нам виразити дружні відчуття і подяку один одному. Гра проходить таким чином: один з вас стає в центр, інший підходить до нього, потискує руку і вимовляє: <Спасибі за приємне заняття! >. Обидва залишаються в центрі, як і раніше тримаючись за руки. Потім підходить третій учасник, бере за вільну руку або першого, або другого, потискує її і говорить: <Спасибі за приємне заняття !> Таким чином, група в центрі круга постійно збільшується. Всі тримають один одного за руки. Коли до вашої групи приєднається останній учасник, замкніть круг і завершіть церемонію безмовним міцним триразовим потиском рук.

5.Вправа «Круглий стіл»

Мета:підбиття підсумків роботи. Час виконання 30 хв.

Завдання:обговорити результати роботи, використані методики, досягнення мети, що ними ставилася, а також рівень з'єднання колективу; надати необхідні рекомендації; обговорити можливість застосування використаних методик працівниками ДСНС у своїй службовій діяльності.

 

Даний тренінг направлений на підвищення комунікативних здібностей, моральної нормативності (соціалізації) як в суспільстві так і в підрозділах, а також підвищує нервову психічно стійкість ці всі якості і є складовими процесу адаптації. І як висновок можна сказати, що цю тренінгові програму можна рекомендувати психологам центрів та відділів психологічного забезпечення Головних управлінь ДСНС України для підвищення адаптивних здібностей усього персоналу співробітників ДСНС.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 2537;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.084 сек.