І взаємного розміщення поверхонь

Відхилення форти та взаємного розміщення поверхоньвизна­чають універсальними і спеціальними засобами, для створення яких використовують розмічувальні плити, кутники, призми, рі­вні, оптичні та механічні вимірювальні головки, натягнені стру­ни, лазерні джерела світла, кінцеві міри тощо.

Вимірюють і контролюють відхилення від прямолінійності та площинності, наприклад виробів 5 (рис. 4.26, а), за допомогою лінійки 2,. кінцевих мір довжини 1і 6, рівня 3, набору щупів, які вставляють між лінійкою та кінцевою мірою 6 і вимірювальної головки зі штативом 4.

Рис. 4.26.

 

Відхилення від прямолінійності значних вертикальних ліній та поверхонь знаходять за допомогою вертикальних струнних рівнів у комплекті з оптичними вимірювальними головками, а від­хилення від площинності виробів 1 (рис. 4.26, б) контролюють поворотним плоскоміром 3 з вимірювальною головкою 2 чи опти­чним засобом (рис. 4.26, в), якими вимірюють відстані від кон­трольованої поверхні виробу 1 до оптичної осі трубки 4 за допомо­гою автоколіматора, дзеркала 2 та вимірювального компенсатора 3, встановлених на столі 5. З цією метою використовують також гідростатичні рівні (рис. 4.26, г) з кількома вимірювальними головками 1, з'єднаними між собою гнучкими сполучними труб­ками 3. Встановивши головки 1 у вимірюваних місцях виробу 2, крутять мікрогвинти 4 зі шкалами до стикання їх гострого нако­нечника з поверхнею рідини.

Відхилення від круглості визначають кругломірами (рис. 4.27).

Для контролю можливого огранення циліндричних поверхонь відхилення від круглості вимірюють у багатьох місцях цих повер­хонь. Оскільки похибки вимірювання зумовлюються точністю використовуваних елементів, залежно від заданої точності параметрів відповідно добирають точність вимірювальних головок та інших складових частин контрольно-вимірювальних пристроїв.

В автоматизованих кругломірах використовують перетворюва­чі переміщень з подальшим обробленням отриманої інформації. Це дає змогу безпосередньо

 


Рис. 4.27

 

визначати такі похибки поверхонь виробів як ексцентриситет, овальність, огранення різних поряд­ків, хвилястість, відхилення від співвісності тощо.

Схеми відхилення взаємного розміщення поверхонь виробів 1 та співвісності поверхонь отворів і виробів зображені на рис. 4.28.

 

 

Рис. 4.28

 

Як засоби для вимірювання відхилень форми та взаємного роз­міщення поверхонь застосовують також вимірювальні машини (координатні, пневматичні, оптико-механічні плоскоміри, кругломіри тощо).








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 786;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.