Відхилення форми поверхонь виробів

Відхиленням (допуском) формиповерхні згідно з ДСТУ2498-94 називають найбільшу відстань від номінальної до дійсної повер­хонь, визначену за допомогою ідеальної поверхні, яка має форму номінальної та є дотичною до істинної поверхні виробу. Розгляне­мо плоску істинну та дотичну до неї поверхню, що у проекції є прямою лінією (рис. 3.19, а), а також внутрішню циліндричну істинну та дотичну до неї циліндричні поверхні, які у перетині є колами (рис. 3.19, б). Як бачимо, поверхня з радіусом r більша від поверхні з радіусом r1.

Для вимірювання відхилень форми беруть таку поверхню, яка забезпечує найменші розміри між істинною та дотичною поверх­нями. При цьому за дотичну приймають циліндричну поверхню з радіусом r. За допомогою істинних циліндричних поверхонь ви­значають відхилення їх форми. За дотичні переважно приймають зразкові поверхні контрольних лінійок, кутників, плит, інтерфе­ренційних скляних пластин, калібрів, шаблонів тощо. Кількісно відхилення форми визначають як найбільшу відстань від істинної поверхні виробів до дотичної до неї поверхні чи профілю по нор­малі до останньої.

Рис. 3.19. Відхилення форми поверхонь

 

Відхиленнями форми циліндричних поверхоньу їх поперечно­му перерізі (рис. 3.19, в) можуть бути відхилення від округлості (Δ — істинне відхилення, а T — найбільше граничне відхилення від округлості). У техніці прикладами відхилень від округлості часто є: овальність (рис. 3.19, г) та огранення (рис. 3.19, д). На рис. 3.20 зображе­ний повздовжній переріз циліндричного виробу з істинними та дотичними поверхнями. Дотичною є циліндрична поверхня, а іс­тинна поверхня може мати невизначену (рис. 3.20, а), конічну (рис. 3.20, б), випуклу(рис. 3.20, в) та увігнуту(рис. 3.20, г) форми.

 

Рис. 3.20. Відхилення форми циліндричних поверхонь

 

Відхилення форми плоских поверхоньє найбільша відстань точок істинної поверхні до дотичної площини у межах заданої ділянки плоскої поверхні. У цьому разі відхиленнями можуть бути випуклості, вгнутості, кривизна, хвилястістьтощо. Вимірювання відхилень плоских поверхонь є складною задачею.

Відхилення форми поверхонь заданого профілю визначають як у плоских поверхонь, тільки за дотичну беруть поверхню, що подібна до номінальної, заданої на кресленнях.

 








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1017;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.