ПЕРЕДМОВА. Сучасний інженер окрім дисцип­лін, які належать до спеціальних, чи профільних, має орієнтува­тись також у питаннях метрології

 

Сучасний інженер окрім дисцип­лін, які належать до спеціальних, чи профільних, має орієнтува­тись також у питаннях метрології, контролю якості, сертифі­кації та відповідності продукції, вміти вести пошук і добирати методи, способи та засоби інформаційно-вимірювальної техніки; обробляти, використовувати, передавати та користуватись цими знаннями у повсякденній праці.

Усі терміни, норми, правила, подані у підручнику, є об'єктами стандартизації. У стандартах вони написані у стислій техніч­но-юридичній формі та призначені для використання фахівцями з окремих галузей техніки, які мають достатній рівень кваліфі­кації. Оскільки студенти здебільшого ще не мають такої кваліфікації для вивчення основ стандартизації, метрології та квалі­метрії, терміни та інші матеріали підручника подані у доступ­нішій для них формі.

Пропонований посібник складається з трьох розділів розбитих на чотири модулі. У першому розділі "Основи стандартизації" викладено загальні поняття та методологію стандартизації як в Україні, так і в світі; рекомендації, правила та принципи забезпечення взаємозамінності.

У другому розділі «Допуски і посадки» дано загальну характеристику з'єднань у машинобудуванні; стандартизацію взаємозамінності гладких ци­ліндричних і конічних з'єднань, зубчастих коліс і передач, виробів з багатьма робочими поверхнями, відхилень форми та взаємного розміщення поверхонь, їх шорсткості та хвилястості; методи та способи розв'язування задач з розмірними ланцюгами. Вивчення цього розділу неможливе без набуття навичок і умінь користування довідниками з допусків і посадок різних розмірів і з’єднань.

Третій розділ «Технічні вимірювання» присвячено ме­тодам, видам і засобам вимірювальної техніки, приладам для вимі­рювання лінійних і кутових розмірів, спеціальним засобам вимірю­вання з підвищеною точністю; засобам вимірювання та контролю якості поверхонь..

 

ЗМІСТ








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 669;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.