Шліцьових поверхонь

Лінійні розміри шпонкових та прямобічних шліцьових повер­хоньздебільшого визначають за допомогою вимірювальних при­ладів залежно від заданої точності та форми поверхонь. Точне ви­мірювання кутових розмірів шпонкових і шліцьових деталей — технічно складна задача, тому під час вимірювання, як і норму­вання цих параметрів деталей, добирають поля допусків, які за­безпечують рухомість з'єднання.

Наприклад, стандартами встановлені поля допусків, які утво­рюються за допомогою відхилень В, й, Р і / розмірів обох деталей для 9-10 квалітетів точності. Це дає змогу компенсувати похибки кутових розмірів деталей та забезпечує складання шпонкових і прямобічних шліцьових з'єднань.

Параметри евольвентних шліцьових поверхоньвимірюють тими ж способами і засобами, що й параметри зубчастих евольве­нтних коліс. Зважаючи на складність і невисоку точність вимірю­вання деяких параметрів евольвентних шліцьових поверхонь, їх точність забезпечують відповідною технологією виготовлення (точністю шліцерізних інструментів, структурою та послідовністю опе­рацій оброблення тощо).

 

Рис. 4.25. Калібри і шаблони для контролю розмірів шліцьових поверхонь

 

Задану якість шпонкових та шліцьових деталей у серійному виробництві забезпечують за допомогою комплексних прохідних і поелементних непрохідних калібрів. Конструкції та допуски роз­мірів калібрів регламентовані відповідними стандартами. На рис. 4.25 зображено комплексні прохідні калібри для контролю прямобічних (а) та евольвентних (б) шліцьових поверхонь.

Пластинчастий калібр для контролю ширини шпонкового чи шліцьового паза зображено на рис. 4.25, в.








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 869;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.