Види спрацьовання робочих поверхонь і робочих органів машин. Водневе спрацьовання.

 

Види спрацьовання робочих поверхонь. Суть і визначення водневого спрацьовання. Область прояву водневого спрацьовання. Вплив водню на міцність стали. Водневе окрихчування. Відмінності водневого окрихчування від водневого спрацьовання. Вплив вологості повітря на спрацьовання. Методи зменшення і попередження водневого спрацьовання.

Формування поверхні, що зношується, відбувається в результаті підсумовування різних по інтенсивності і видам елементарних актів руйнування викликаних зміною механічних і фізико-хімічних властивостей матеріалу під впливом зовнішніх чинників (середовище, температура, тиск, вид тертя, швидкість відносного переміщення поверхонь і ін.). Сукупність явищ в процесі тертя визначає вигляд зношування і його інтенсивність. Унаслідок різноманітності початкових матеріалів деталей пар тертя і умов їх служби, види зношування дуже різноманітні.

Класифікація видів зношування виходить з положення про ведучий і супутній вид зношування. Провідний вигляд – це переважаючий по своєму якісному і кількісному прояву процес в загальній сукупності з іншими відповідними процесами зношування поверхонь пар тертя. Виходячи з цього, руйнування робочих поверхонь деталей, пов'язані з процесом тертя, класифікуються по наступних видах: водневе зношування; абразивне зношування; окислювальне зношування; зношування унаслідок пластичної деформації; зношування унаслідок диспергування; зношування в результаті викрихчування знов утворюваних структур; корозійне, кавітаційне, ерозійне зношування; корозійно-механічне зношування в сполученнях; зношування при схоплюванні і заїданні поверхонь; зношування при фреттинг-корозії; тріщиноутворення на поверхнях тертя; виборче перенесення (ВП).

Вид пошкодження не є властивим для даної пари тертя, а залежить від умов її роботи. Зміна їх приводить до зміни виду зношування. Оскільки окремі ділянки поверхні тертя можуть перебувати в різних умовах дії зовнішнього середовища, то на одній і тій же поверхні можуть розташовуватися ділянки з різними видами пошкоджень.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 859;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.