Механізм зношування полімерів і гуми

Взаємодія полімерів і гуми з металевою поверхнею може бути або механічною, або молекулярною. Молекулярна взаємодія виявляється тільки у вигляді адгезії. Велику роль грає зачеплення поверхонь. Зім'яття нерівностей на поверхні полімеру підвищує число плям контакту і збільшує кількість зачеплень. Це вторинно стимулює розвиток пластичної деформації активних шарів. В результаті значно зростає сила тертя. Якщо матеріал еластичний, наприклад гума, то за інших рівних умов шорсткість поверхні не оказує такого впливу як при пластичному матеріалі.

Якщо адгезія значна, то руйнування виникаючого зв'язку можливо як по полімеру, так і по металу. У результаті спостерігатиметься перенесення матеріалу з полімеру на метал, з металу на полімер або одночасно і на метал і на полімер. Цим пояснюється спостережуване зношування твердішого металу м'якшим полімером.

На процес тертя між металом і полімерними матеріалами впливає температура. З підвищенням температури погіршуються пружні і пластичні властивості матеріалу, і може початися процес розпаду органіки. Якщо пластик володіє високою адгезією до металу, то ця властивість посилюється, в іншому разі сила тертя тільки трохи змінюється.

Високоеластичні матеріали ушкоджуються при терті унаслідок втомного руйнування поверхневих шарів. Руйнування відбувається шляхом відриву. Менш еластичні матеріали ушкоджуються унаслідок мікрорізання, дряпання, відшарування і викрошування.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 760;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.