Абразивне зношування при ударі

Такому руйнуванню піддаються деталі бурових доліт, камене- і рудомелючих агрегатів, породоруйнуючий інструмент і ін. Ударно-абразивне зношування поверхні відбувається об монолітний або вільний абразив.

Для ударно-абразивного зношування характерний утворення на поверхні тертя лунок в результаті локальної або пластичної деформації металу. Краї лунок утворюють ті виступи, які упроваджуються в зв'язану поверхню і мають твердість, що перевищує твердість металу або мають найбільш сприятливу прихильність своїх граней до поверхні деталі. При багатократній взаємодії абразиву з поверхнею деталі лунки заглиблюються і розширюються. В результаті поверхня наклепується і відбувається відрив від неї частинок. Звичайно це відбувається у пластичних матеріалів. Для зношування твердих матеріалів характерний крихке викрошування. На ударно-абразивне зношування впливає природа, геометрична форма, твердість і крихкість абразивних частинок, товщина шару абразиву, енергія удару, твердість випробовуваного матеріалу, наявність рідини в зоні удару і ін. Найбільшу стійкість до ударно-абразивного зношування володіють сталі, що містять 0,7% вуглецю. Стали з великим змістом вуглецю крихко фарбуються і тому мають меншу зносостійкість. При змісті вуглецю менше 0,7% сталі піддаються пластичній деформації і більше зношуються.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.