Методи зменшення і попередження водневого зношування

На підставі досліджень можна дати наступні рекомендації по зменшенню і попередженню водневого зношування стосовно вузлів машин.

1. При виборі матеріалів для вузлів пар тертя необхідно враховувати ступінь їх наводнення і окрихчування. Введення в сталь хрому, титану, ванадію знижує проникнення водню. Наклеп стали сильно збільшує можливість поглинання водню (у 1000 разів в порівнянні з відпаленою сталлю). Воднева крихкість виявляється більшою мірою в сталях феррітного класу. У загартованих або слабовідпущених вуглецевих або нізькоферрітних сталях крихке руйнування може бути при нікчемо малій кількості водню.

2. Виключити, де можливо, з вузлів тертя полімери і змащувальні матеріали, що виділяють при їх розкладанні водень.

3. Корисно в деяких випадках в змащувальні рідини вводити інгібітори проникнення водню, дія яких полягає в гальмуванні проникнення водню в метали шляхом розрядки іонів водню на поверхні адсорбованого шару органічних молекул інгібітору.

4. Проникнення водню можна істотно понизити, якщо із зони наводнення видалити речовини, сприяючі проникненню водню: сірководень, фосфороводень, з'єднання миш'яку, селену, сурми, теллура.

5. Змінити температурний режим роботи фрикційних пар. Наприклад, для пари сталь – бронза, що працюють в гліцериновій суміші, зниження температури з 65...70 0С до 60 0С зменшує наводнення у декілька разів.

6. Для зниження водневого зношування рекомендується вводити до складу фрикційних матеріалів тонкозмельчений латунний дріт і монооксид міді, дія яких полягає в поглинанні водню, що виділяється, оксидами міді і цинку, що легко відновлюються.

7. Як присадки до змащуючих рідин і полімерів додавати кремній і органічні сполуки (силани), що містять атоми хлору, що легко з'єднуються з воднем.

8. Як пари тертя для зменшення водневого зношування застосовувати такі, при роботі яких сталева деталь заряджає негативно. Такий стан можна також досягти штучно, підвівши до деталей, що труться, електричний потенціал.

9. Як встановлено Матюшенко В. Я. і Андрейчиком М. А. в процесі технологічної обробки металів відбувається їх посилене наводнення в поверхневому шарі. Застосування, як остання операція, полірування дозволяє видалити наводнений шар і створити умови для повнішого видалення водню з поверхні в результаті максимального нагріву саме поверхневого шару.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 728;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.