Відмінності водневого зношування від водневого окрихчування.

Водневе зношування не має загальних рис з водневим окрихчуванням ні за джерелами наводнення, ні по інтенсивності і характеру розподілу водню в сталі, ні по характеру руйнування. Це зношування пов'язане тільки з процесом тертя і обумовлено тертям. Для нього характерна висока локальна концентрація водню в поверхневому шару, що виникає за великих градієнтів температур і напруг. Вони обумовлюють накопичення водню і особливий характер зростання тріщин, що приводять до суцільного руйнування шару стали. Завдяки тертю створюються умови для утворення водню із змащувального матеріалу, пластмас, пари води. Воно ж забезпечує адсорбцію водню на поверхні деталі, що треться. В результаті тертя водень концентрується на деякій глибині від поверхні тертя. Останній етап водневого зношування – утворення численних тріщин тих, що миттєво перетворюють поверхневий шар деталі на порошок.

При водневому окрихчуванні утворюється і розвивається тільки одна тріщина. Концентрація водню під поверхнею при терті настільки велика, що ніяке джерело наводнення не може створити і десятої частки подібної концентрації. Нарешті, переважна більшість методів боротьби з водневим зношуванням не можуть бути використані для зниження водневого окрихчування.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 668;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.