Область прояву водневого зношування

Область прояву водневого зношування вельми обширна. Практично всі поверхні сталевих і чавунних деталей, що труться, містять підвищену кількість водню. Наявність в повітрі пари води створює сприятливі умови для водневого зношування.

Водневе зношування може бути викликано не тільки воднем, який утворюється при терті, але і воднем, який може утворитися при різних технологічних процесах. При виплавці чавуну в доменному процесі з вологи дуття утворюється водень, який потрапляє в метал (він називається біографічним). При термічній обробці, наприклад при азотуванні, в результаті дисоціації аміаку, водень, що виділився, дифундує в сталь. Наводнення сталевих виробів відбувається при електрохімічному осадженні кадмію, цинку, хрому і нікелю.

Для видалення окалини і продуктів корозії сталевих виробів їх труять в кислоті. Занурення стали в розчин кислоти приводить до розчинення заліза на анодних ділянках і виділенню водню на катодних ділянках з одночасним впровадженням водню в сталь. В результаті накопичення газоподібного водню на поверхні деталі можуть бути навіть спучення.

При фосфатуванні водень упроваджується в сталь. Атмосферна корозія металу може викликати абсорбцію водню в тому випадку, якщо вона протікає в промисловій атмосфері, що містить сірчистий газ і кислу сірчанокислу сіль.

Водень, що проник в сталь, при терті буде поступове дифундувати в поверхню і викликати її зношування.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 626;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.