Вплив вологості повітря на зношування

Вологість повітря надає сильну дію на інтенсивність зношування металів. Н. Уєтц вивчав вплив вологості на машині Зібеля і Кейля. Суть випробувань полягала у наступному. Дві торцеві поверхні трубчастих зразків ковзали одна по іншій без мастила з швидкостями 0,05 і 0,02 м/с при різному тиску. Експерименти проводили на повітрі з різною вологістю. Перед випробуванням зразки шліфували, знежирювали і висушували. Результати випробувань по зношуванню пари сталь маловуглецева – сталь маловуглецева при тиску 1 МПа і швидкості ковзання 0,05 м/с приведені на графіку Мал. 5.3.

З аналізу графіка встановлено, що із зростанням відносної вологості до 50 % знос лінійно зростає, а потім сповільнюється. У області відносної вологості 50 % поверхня тертя повністю покривається мономолекулярним шаром води. Вплив вологості особливо різкий виявляється при терті маловуглецевої сталі. При збільшенні вологості з 5 до 90 % знос її зростає в 150 разів. Значно менше вплив вологості на інші пари тертя, особливо пари латунь по латуні (1,6 разів) і бронза по бронзі (3,5 разу). Ці дані були одержані в 1968 році, коли про водневе зношування ще не було відомо. В даний час одержані залежності можна пояснити утворенням в зоні контакту водню в результаті розкладання води. Бронза і латунь у меншій мірі окрихчується і насищаються воднем.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 710;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.